Donose radost - žensko ime koje nose prave srećnice

Donose radost – žensko ime koje nose prave srećnice

Poslednjih desetak godina sve je više roditelja u Srbiji koji svojim ćerkama daju ovo žensko ime – Iskra. Devojčice koje nose ovo ime su prave srećnice!

Foto: Pxhere

Prema jednim izvorima ovo je ime slovenačkog porekla i simbolizuje devojčice koje su temperamentne i kreativne, koje unose svetlost i pozitivnu energiju i koje kroz život prati sreća.

Osim u Sloveniji, ime Iskra veoma je popularno i u Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj, Rusiji i Bugarskoj.

Po jednoj teoriji, nastalo je od imenice iskra, odnosno varnica, koja se oduvek dovodi u vezu sa iznenadnim, pozitivnim promenama.

Kako varnice iskaču iz vatre i nagoveštavaju dobre vesti i potencijalno bogatstvo, tako se smatra da će i devojčice koje ponesu ovo ime biti vesnici pozitivnih promena, „grejati srce i dušu“, donositi dobre vesti i biti pokretači velikih promena za opštu dobrobit u svom okruženju.

Postoji i teza da je ovo žensko ime nastalo od bugarskog imena Iskren, što znači odan, veran, lojalan, ljubazan, pravdoljubiv.

Konačno, prema nekim izvorima, ime Iskra je ruskog porekla i nastalo je dvadesetih godina prošlog veka, a u prenesenom značenju označava „onu koja donosi svetlost“.

Ovo je jedno od retkih ženskih imena koje nema nadimak. U susednoj Hrvatskoj 2. mart je dan posvećen svim Iskrama, odnosno njihov imendan, piše Prva.

Zatvoreno za komentare.