Dr Kisić Tepavčević objasnila koje maske treba nositi da bi se smanjila mogućnost zaraze

Dr Kisić Tepavčević objasnila koje maske treba nositi da bi se smanjila mogućnost zaraze

Epidemiolog Dr Kisić Tepavčević objasnila je koliko je nošenje maski važno za sprečavanje prenošenja virusa.

Foto: YouTube/printscreen

- U razgovoru dve osobe, ukoliko obe nose maske, verovatnoća za prenošenje infekcije ispod jedan odsto, a ako ne - i do 70 odsto - rekla je doktorka.

Ukoliko jedna osoba nosi masku, a druga ne - verovatnoća zaražavanja je pet odsto, ali ukoliko obe nose zaštitne maske, i rezervoar zaraze i osetljiva osoba - verovatnoća je manja od jedan odsto.

- To je aposlutno nešto što je pokazano svih ovih meseci da je efikasno. Imamo dosta nepoznanica o ovom virusu, ali ono što se sigurno zna je da nas nošenje maski spasava od infekcije - objasnila je Kisić Tepavčević.

Foto: Shutterstock

- To ne moraju da budu hiruške maske, već mogu i pamučne koje sami šijemo, bilo koja mehanička zaštita. Apelujemo da se primenjuju i druge mere prevencije, a to je fizička distanca od najmanje jednog metra, kao i redovno pranje ruku - dodala je Kisić Tepavčević za Tanjug posle sastanka Kriznog štaba.

Podsetimo, od sutra će u Beogradu biti obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, odnosno autobusima, gradskom i međugradskom prevozu, kafićima, tržnim centrima kao i fizička distanca od najmanje jednog metra.