Stručnjaci upozoravaju: Dubak je i štetan i opasan za bebe

Stručnjaci upozoravaju: Dubak je i štetan i opasan za bebe

Nekada je stavljanje dece u dubak bilo uobičajeno, međutim stav struke se promenio pa lekari, kako pedijatri tako i ortopedi i fizijatri, smatraju da je mališane štetno stavljati u ovu hodalicu. Iskustvo je pokazalo da to može da bude čak i opasno.

 Foto: Shutterstock

Dubak nije dobar iz više razloga. Prvo, zato što  se stavljanjem u dubak dete praktično požuruje da prohoda, što nije ispravno, jer ga treba pustiti da samo prohoda kada oseti da može.

Foto: Shutterstock

Sledeća loša stvar jeste, što se u dupku dete previše rano stavlja u uspravan položaj, a trebalo bi da se uspravlja samo i da paralelno ovladava veštinom održavanja ravnoteže. Zato deca koja se stavljaju u hodalicu, kasnije, kada prohodaju, teže održavaju ravnotežu i padaju.

U dupku se dete prerano i preko njegovih pravih mogućnosti, oslanja na noge a to može da izazove deformacije nogu kao i kičmenog stuba.

 Foto: Shutterstock

Da dubak nije samo štetan nego i opasan, pokazalo je istraživanje nedavno objavljeno u časopisu Pedijatriks. Prema njemu u Sjedinjenim Američkim Državama je za 24 godine čak 230.000 dece završilo u bolnici zbog povreda koje imaju veze sa dupkom.

Kako je objasnio dr Gari Smit, autor studije, dubak deci daje veliku pokretljivost od 1,2 metra u sekundi, mnogo ranije nego što su deca spremna za toliku brzinu. Deca su po prirodi radoznala, jure i padaju.

 Foto: Shutterstock

Prema njegovim rečima, u najvećem broju slučajeva deca povrede glavu ili vrat a tri četvrtine povreda desi se tako što dete padne niz stepenice. Sledeći problem nastaje kada dete pokušava izaći iz dupka ili kada zahvaljujući mobilnosti koju mu u kretanju daje ovo pomagalo, dohvati neki težak ili vruć predmet do koga inače ne bi moglo da dosegne.

Zatvoreno za komentare.