Evo do kada će po Srbiji padati pesak iz Sahare

Evo do kada će po Srbiji padati pesak iz Sahare

Na Srbiju već nekoliko dana pada pesak iz Sahare zbog oblaka koji je iz pustinje podignut u atmosferu i koji je stigao do nas jugozapadnim vazdušnim strujanjem.

Foto: Shutterstock

“Čestice peska, suspendovane u atmosferi, spirala je kiša iznad naše zemlje. Oblak koji je iz severnih delova Sahare podignut u atmosferu, jugozapadnim vazdušnim strujanjem stigao je u vremenskom intervalu od dan-dva. Budući da je reč o malim koncentracijama, pesak, osim što zaprlja prozore, kola ili terase, praktično nema uticaja na zdravlje ljudi”, kazao je direktor RHMZ prof. dr Jugoslav Nikolić.

On je rekao da prognostička karta transporta peska, izrađena u RHMZ, potvrđuje da će naše područje biti pod uticajem ovog prirodnog aerosola i u sredu, 20. maja.

Prosečno, između marta i oktobra, svake dve do tri nedelje, na naše područje stiže određena količina peska iz različitih delova najpoznatije svetske pustinje.

Foto: Shutterstock

U pitanju je prirodni proces, podstaknut, kako kaže prof. Nikolić, jakim prizemnim vetrom u pustinjskim krajevima, koji podiže sitne peščane čestice sa površine. Atmosferska strujanja mogu da prenesu ove čestice više od hiljadu kilometara daleko od izvora.

“Istraživanja su pokazala da peščani aerosol ima značajan uticaj ne samo na pustinjska područja, već i generalno, na klimu i životnu sredinu van pustinjskih oblasti. Ovaj mineralni aerosol najbolji je prirodni agens za formiranje oblačnosti na temperaturama nižim od nule. RHMZ razvija metodologiju poboljšanja prognoze vremena uključivanjem efekata peska na oblačnost i padavine, u okviru COST EU projekta”, rekao je direktor Zavoda.