Često se desi na dnu flaše ostane malo vina sa kojim ne znamo šta bismo uradili. Vino je isuviše dragoceno da bi se prosipalo i bacalo, pa i kada je reč o malim količinama. Srećom, postoji nekoliko načina da sasvim lepo upotrebite ostatke vina. Evo i kako:
Napravite vinsko sirće
Photo: Pixabay
Čini vam se da ne umete sami napraviti vinsko sirće. Videćete da nije teško. U flašu sipajte ostatke crnog vina i ostavite da odstoji par sedmica. Flašu nemojte zatvarati a s vremena na vreme je promešajte. Bez ikakvih dodataka, vino će nakon par nedelja samo preći u sirće.
Dodajte ga supi i čorbama
Photo: Pixabay
Da biste dodali poseban šmek pilećoj ili goveđoj supi ili čorbi, dodajte im malo belog vina. Paradajz čorbi ili onoj od divljači, savršeno odgovara crno vino. Tokom kuvanja dodajte pola čaše do čašu vina i dobićete potpuno novi, ali bolji, ukus starog jela.
Poširajte voće
Photo: Pixabay
Ako ste u žurbi, a neophodan vam je desert, ovo je savršen način da ga brzo napravite. U crnom vinu, u koje ste dodali šećer, poširajte, odnosno kratko prokuvajte jabuke, kruške, breskve ili šljive. Nakon toga, potrebno je da voće desetak minuta odstoji u dobijenom soku. Izvadite, ukrasite šlagom i ukusni desert je spreman.
Napravite savršen omlet
Photo: Shutterstock
Prilikom pripreme omleta, jajima dodajte bilo koju vrstu belog vina, dovoljna je jedna kašika za dva jajeta. Dobro umutite i izlijte na vrelo ulje. Dobićete savršeni, vazdušasti omlet.
Zaledite ostatke vina
Photo: Pixabay
Vino sipajte u posudu za led te zaledite. Kasnije ga možete koristiti za rashlađivanje vina ili kao dodatak jelu prilikom kuvanja.
Napravite zamku za muve
Photo: Pixabay
Ne možete da se rešite dosadnih muva koje vam iz dana u dan zuje oko glave! Ostavite flašu sa sasvim malo vina na mestu gde ih najviše ima. Miris vina će ih privući i kada uđu u flašu više neće moći da izađu iz nje.