Evo kako izgleda specijalna kaciga za zaštitu od korone

Evo kako izgleda specijalna kaciga za zaštitu od korone

Dizajner kaciga za zaštitu od virusa korona Jezin Al Kejzi vozio se metroom u kanadskom Torontu noseći ogromnu crnu “ludu kacigu”.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Vyzr Tech Canada (@vyzrtechcanada)

Kaciga hazmat (naziv potiče od skraćenice koja na engleskom znači “opasne materije”) u potpunosti zatvara glavu i gornji deo tela i ima vizir koji se proteže sve do njegovih prsa.

Na zadnjoj strani se nalazi sistem ventilatora i filtera na baterije koji pročišćava vazduh koji se usisava i istiskuje “ustajali” vazduh, piše BBC na srpskom jeziku.

Al Kejzi jedan je od dizajnera i preduzetnika širom sveta koji su ove godine požurili da puste kacige hazmat ili PAPR (naziv potiče od skraćenice koja na engleskom znači “respirator za pročišćavanje vazduha”), namenjene ljudima koji traže veću zaštitu od virusa korona od maske za lice.

Njegova kaciga se zove BioVZYR, a njena baterija bi trebalo da traje do dvanaest sati. Kanađanin kaže da njegova kompanija – “VZYR Tećnologies” prodate primerke broji “u desetinama hiljada”.

Veteran američke mornarice Kris Elinger, još jedan je tvorac hazmat kacige.

 “Ove kacige nas na neki način psihološki pripremaju za buduću sudbinu naše vrste”, kaže on.

Njegova kompanija Valhala Medikal Dizajn sa sjedištem u Ostinu u Teksasu, lansirala je proizvod nazvan NE-1, koji izgleda slično motociklističkoj kacigi.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Vyzr Tech Canada (@vyzrtechcanada)

Pored sistema za filtriranje vazduha s motorom, ima unutrašnje i spoljne mikrofone i zvučnike, tako da korisnik može lakše da razgovara s ljudima oko sebe.

Ugrađen mu je čak i blutut audio-premnik, tako da možete telefonirati ili slušati muziku.

Ove kacige koštaju od 149 do 379 američkih dolara, ali nijedna još nije dobila sertifikat.

Međutim, svaka od tri kompanije tvrde da se približavaju završnoj fazi procesa.

Dr Suzana Fam, direktorka medicinskog tima za odgovor na kovid-19 u Memorijalnoj bolnici Vajs u Čikagu, kaže da ostaje da se vidi da li se ove kacige efikasno bore protiv kovida, jer trenutno o tome nema dovoljno istraživanja.

Dr Fam je takođe zabrinuta da bi kacige mogle dovesti do društvene podele jer će stvoriti podelu u društvu između onih koji mogu priuštiti nešto što bi ih naizgled moglo više zaštititi i onih koji to ne mogu.