Evo kako prepoznati narcisa i na vreme uteći

Evo kako prepoznati narcisa i na vreme uteći

U svakodnevnici često za nekog kažemo da je narcis, ali ova "bolest" modernog doba zapravo pogađa mali procenat populacije, između 0.5 i 1 posto. Uočiti narcisa nije tako lako, i zato evo nekoliko znakova koji će vam pomoći da primetite jednog u svom okruženju.

Manjak empatije

Narcisa ne zanimaju tuđi životi, pa se on isključuje iz svakog razgovora koji nije o njemu. Videćete ga kako odjednom, kada više nije u fokusu razgovora, počinje da gleda u telefon, čita novine ili traži neku drugu zanimaciju. Čak nema ni potrebu da se pretvara da ga zanima ono što pričate.

(Ne)zadovoljan sobom

Kompleks više vrednosti i superiornosti čest je kod osoba zaljubljenih u sebe. Ali to što misli da je iznad drugih, ne znači nužno i da je zadovoljan sobom.

Traži obožavanje

Baš zbog suštinske nesigurnosti, narcisi traže okruženje osoba koje će ih hvaliti i deliti im komplimente. Kada im njihovo okruženje ne aplaudira, traže nove poznanike koji će im se diviti.

Vole status

Narcisi priželjkuju direktorska i druga visoko pozicionirana mesta jer vole da kontrolišu druge, dominiraju i impresioniraju okolinu, bez želje da sa njom sarađuju.

Izvor: Avaz.ba