Evo šta može da prouzrokuje dodavanje previše konzervansa u zimnicu

Evo šta može da prouzrokuje dodavanje previše konzervansa u zimnicu

U većini recepata za pripremu zimnice, konzervans je jedan od obaveznih sastojaka. Reč je o sastojku koji se dodaje hrani da bi ona duže trajala. Naime, konzervans sprečava nastanak i razvoj gljivica i bakterija.

Foto: Pixabay

Međutim kako ukazuju stručnjaci, on uopšte nije bezazlen, pošto ako se doda u količinama većim od preporučenih, može da bude štetan po ljudsko zdravlje. Zato savetuju veliki oprez pri njegovom dodavanju hrani. 

Foto: Shutterstock

Ovo upozorenje temelji se na naučnim istraživanjima koja su pokazala da konzervans, odnosno aditiv E 211, može da uništi mitohondrije, a to pak može da ubrza starenje i dovede do degenerativnih promena, kao što je recimo Parkinsonova bolest.

Ovde nije kraj mogućim lošim posledicama unošenja hrane sa previše ovog dodatka, jer on može da uzrokuje i cirozu jetre.

Takođe, u kombinaciji sa vitaminom C, aditiv E 211, može da formira benzen koji predstavlja potencijalnu opasnost po ljudsko zdravlje. Zbog svega ovoga domaćice moraju strogo da vode računa koliko konzervansa dodaju pri spremanju zimnice.

Foto: Shutterstock

Preporuka stručnjaka jeste, da na kilogram hrane ne sme da se doda više od jednog grama konzervansa. Pošto se konzervans pakuje u kesice, prevedeno na kesice to izgleda ovako: kesica od pet grama ne sme da se stavi na manje od pet kilograma voća ili povrća, od koga se spravlja zimnica.

Dugačak je spisak proizvoda koji kod nas spadaju u zimnicu, a u koje se dodaje konzervans. To su džemovi, zatim kuvani paradajz, povrće za đuveč, te mešana salata, zatim ajvar i turšiju. Neki ga čak dodaju i u kiseli kupus.

Foto: Shutterstock

Inače maksimalna dozvoljena dnevna doza ovog aditiva jeste 700 miligrama po kilogramu ljudske težine što znači da osoba koja je teška 100 kilograma sme da unese 7 grama konzervansa, a ona od 50 kilograma tri i po grama.

Kada je reč o deci, njima ne bi ni smela da se daje hrana u kojoj ima aditiva.