Zašto ne možemo da odolimo hrani čak i kad smo siti

Zašto ne možemo da odolimo hrani čak i kad smo siti

Hrana bogata masnoćama i ugljenim hidratima posebno snažno stimuliše centar za nagrađivanje u mozgu što može dovesti do prejedanja nezdravom hranom poput čipsa ili kremastih kolača, pokazalo je novo istraživanje.

Foto: Shutterstock

"Verovatno pod uticajem majčinog mleka snažno reagujemo na hranu bogatu ugljenim hidratima i mastima i smatramo je posebno zadovoljavajućom zbog toga što je ključna za preživljavanje", objašnjava Mark Titgemajer iz kelnskog instituta za istraživanje metabolizma Maks Plank koji je sproveo istraživanje u saradnji s američkim univerzitetom Jajl.

 Foto: Pexels

Osim u majčinom mleku u prirodi nema hrane koja je istovremeno tako bogata i masnoćama i ugljenim hidratima, napominju naučnici.

Tim stručnjaka pokazao je da i masna hrana i hrana bogata ugljenim hidratima aktiviraju u mozgu oslobađanje dopamina odgovornog za osećaj zadovljstva iako na različite načine. Masnoće i ugljeni hidrati u kombinaciji pojačavaju taj učinak zadovoljstva potiskujući osećaj sitosti.

Foto: Pixabay

"To je razlog zbog kojeg ne prestanemo jesti iako smo siti", kaže Titgemajer.

Kako bi ispitali kod ljudi sklonosti različitim vrstama hrane, naučnici su suprostavili 40 dobrovoljaca s računarima a nagrada u igri bila je hrana.

Hrana ponuđena u računarskoj igri bila je ili bogata masnoćama poput sira ili bogata ugljenim hidratima poput peciva ili oboje.

Foto: Pixabay

Kako bi došli do određene hrane ispitanici su se morali nadmetati s računarom. Naučnici su utvrdili da su se ispitanici mnogo više nadmetali za hranu koja je bila bogata i mastima i ugljenim hidratima.

Za vreme igre, naučnici su pratili aktivnost mozga dobrovoljaca uz pomoć magnetske rezonance.

Dobijena očitavanja bila su konzistetno u skladu s rezultatima igre - područje mozga u kojem je centar za nagrađivanje bio je najsnažnije stimulisan hranom koja je imala visoki udeo i masnoća i ugljenih hidrata.

Foto: Pixabay

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Cell Metabolism".

Zatvoreno za komentare.