Evo zašto ježevi mogu da budu izvrsni kućni ljubimci - vole da se maze, imaju osećaje...

Evo zašto ježevi mogu da budu izvrsni kućni ljubimci – vole da se maze, imaju osećaje…

Ježevi nisu popularan izbor prilikom odabira kućnih ljubimaca, ali ove životinje mogu biti izvrsni životni saputnici i prijatelji.

Foto: Shutterstock

Ovi bodljikavi sisari dolaze iz Evrope, Azije i Afrike pa su dovoljno mali da se mogu sklupčati u dlanove svog vlasnika.

Poslednjih godina ježevi se sve više udomljavaju kao kućni ljubimci zbog porasta popularnosti koju su dosegli zahvaljujući mnoštvu Jutjub videozapisa na kojima rade slatke stvari: plutaju na leđima dok se kupaju u kadi, trzaju nosem dok se hrane ili satima trče na svojim plastičnim kolutićima za vežbanje.

"Budući da su po prirodi ježevi životinje koje vole samački način života, s njima treba mnogo raditi ako želite da se povežu s vama", rekla je za The Star Gejl Smit koja već više od 23 godine uzgaja i prodaje ježeve.

Foto: Shutterstock

"Oni imaju osećaje i neće im biti ugodno u vašem društvu ako su uplašeni, frustrirani ili ako ih boli. Ako se prema njima ponašate kao prema mački, to im se neće svideti. Morate znati kako postupati s njima i brinuti se o njima da bi vas zavoleli", dodala je.

Ježevi lako mogu da dobiju grinje, skloni su respiratornim ili neurološkim bolestima i zahtevaju posebnu veterinarsku negu. Izrazito vole toplinu i ne vole kada ih ostavite na hladnom. Takođe imaju super mali probavni trakt pa puno vrše veliku nuždu i to svuda.

Foto: Shutterstock

Obično teže manje od 907 grama i dugački su između 12,7 cm i 35,5 cm pa se smatraju egzotičnim životinjama.

Jednom kada naučite kako se brinuti o ovim životinjama i kada zadovoljite sve njihove potrebe, imaćete ljubimca koji će vas neizmerno voleti i koji će u vama videti prijatelja. Ježevi vole da rade smešne stvari i s njima vam nikada neće biti dosadno. Iako imaju bodlje, obožavaju da se maze i provode vreme sa svojim vlasnikom.