Zašto nikako ne smete svom psu da dozvolite da vas liže

Zašto nikako ne smete svom psu da dozvolite da vas liže

Kućni ljubimci, kao i deca, imaju potrebu da vam pokažu ljubav na svaki mogući način, pa i tako što će vas polizati i ostaviti svoju pljuvačku svuda po vama. Psi definitivno prednjače u tome. Ipak, ovakva ljubav je opasna po vaše zdravlje.

Foto: Shutterstock

Većina ljudi je slaba na pse, a pogotovo vlasnici ovih kućnih ljubimaca, piše Mirror.

Psi vam pružaju svu potrebnu pažnju, pa zbog toga nije ni čudo što se vrlo često nađete u međusobnom zagrljaju. Priznajte da često razmenjujete i poljupce, a kada su psi u pitanju ovde se misli na - lizanje.

Ipak, kad dopustite psu da vas liže, morate da budete svesni da stavljate svoje zdravlje na kocku.

- U ustima vaših pasa se nalazi gomila bakterija, virusa i gljivica - objašnjava dr Nilandžan Nandi.

Pseća pljuvačaka sadrži proteine, koji su pogodni za negovanje i regeneraciju njihove kože, ali u njenom sastavu se nalaze i neki mikroorganizmi na koje čovek nije otporan.

Foto: Shutterstock

Neke bakterije koje psi prenose na čoveka izazivaju zoonotska oboljenja. Te bakterije su najčešće klostridija, ešerihija koli, salmonela i kampilobakter.

- Kada vas pas poliže po koži, mala je verovatnoća da vam prenese ove bakterije, jer se tim putem apsorbuje jako mala količina njegove pljuvačke - obrazlaže dr Nandi.

Međutim, treba da budete oprezni kada se pseća pljuvačka nađe na vašem licu, pogotovo u blizini nosa i usta. Tada je verovatnoća da se zarazite dosta velika, a najčešće nastrada sistem za varenje i tegobe su prilično komplikovane, od povraćanja i proliva do ozbiljnog trovanja.

Užasni je izvor bakterija, a imamo ga svi u svom kupatilu

Nešto drugačija situacija je sa mačkama.

Ovi ljubimci ne jedu fekalije, pa je mogućnost za dobijanje sličnih zaraza svedena na minimum. Ali mačke mogu da vam prenesu bakterije koje izazivaju teške iritacije kože praćene visokom temperaturom.