Evo zašto ruke ne treba prati vrućom vodom

Evo zašto ruke ne treba prati vrućom vodom

Za pranje ruku i tuširanje ne moraju da se koriste nikakva skupa sredstva i preparati. Važno je da ona nisu abrazivna i da ne sadrže alkohol kao i da im je pH vrednost 5,5.

Foto: Pixabay

Pošto su ruke, a naročito ženske, zbog pranja i čišćenja u kući izloženije raznim hemikalijama, koje mogu da oštete kožu i isuše je, najbolje je prati ih mlakom vodom.

Hladna voda slabo uklanja mikroorganizme sa kože, isto kao i vruća, a vruća pritom doprinosi dodatnom isušivanju kože ruku.

Foto: Shutterstock

Razni gelovi i pene specijalno namenjeni za umivanje i pranje ruku, ističu lekari, potpuno su nepotrebni. Obični sapuni su sasvim dovoljni da bi koža bila i čista i negovana.

Važno je i da se ruke dovoljno dugo peru kako bi se uklonile bakterije sa njih, naročito posle korišćenja toaleta.

U Centru za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD, smatraju da je potrebno između 15 i 20 sekundi pranja da bi se sasvim uklonile bakterije sa ruku.

Foto: Pixabay

Niko naravno neće gledati na sat dok pere ruke, ali pomenuto vreme je dovoljno da se sapunica temeljno spere sa šaka. No problem je, pokazuju istraživanja pomenutog Centra, u tome što mnogi ljudi ruke peru više nego ovlaš. Prema njihovim podacima - samo šest sekundi.

Foto: Pixabay

Što se tuširanja tiče i ovde važi pravilo da se pri izboru preparata, svejedno da li se radi o gelu, kremu za tuširanje ili sapunu, vodi računa samo o tome da njegova pH vrednost bude pomenutih 5,5. 

Zatvoreno za komentare.