Evo zašto se mačke stalno plaze

Evo zašto se mačke stalno plaze

Stručnjaci za ponašanje životinja otkrivaju veoma zanimljiv podatak koji bi nam mogao rasvetliti zašto se mačke stalno plaze. Mačke su večita zagonetka.

Foto: Shutterstock

Gotovo su mistična stvorenja, koja još nismo uspeli da dokučimo u potpunosti. Jedna misterija posebno traje i tera nas da se zapitamo "Zašto to rade?" Jeste li primetili da mačke ponekad pokazuju jezik iz čista mira?

Internet je već preplavljen viralnim snimcima i šaljivim mimovima koji prikazuju mačke tokom ovog neobičnog čina. Ne radi se o kratkotrajnom izbacivanju jezika, već o radnji koja traje, ponekad i po nekoliko minuta. To je veoma sladak prizor, ali i zbunjujući.

Stručnjaci nam možda mogu rasvetliti o čemu se tu zapravo radi. Ejmi Šožej, stručnjakinja za ponašanje životinja, a posebno mačaka, ističe da one pokazuju jezik kako bi ispitale svoje okruženje.

"Mačke koriste sva dostupna čula kako bi istražile svet oko sebe, uključujući i čulo ukusa. Oslanjaju se na poseban mehanizam znan kao Flehmenov odgovor pomoću kojeg njihov jezik prikuplja feromone u zraku. Potom se ti feromoni šalju u njihov vomeronazalni organ, koji služi za prepoznavanje mirisa i seksualnog statusa mačaka. Drugim rečima, oni jezikom prikupljaju informacije o drugim mačkama. Stoga, ako mačka gotovo zaboravi da uvuče jezik, verovatno očitava podatke iz vazduha", poručuje Šožej.

Flehmenov odgovor koriste i druge životinje, poput konja, tigrova, žirafa, lavova i nosoroga, između ostalih. One tako analiziraju feromone drugih mačaka, posebno ako su to feromoni iz urina.

Ali zašto to rade kod kuće, gde možda nema drugih ljubimaca? Odgovor leži u ljudskom ponašanju. Budući da smo toliko oduševljeni prizorom mačke izbačenog jezika, imamo običaj u tom trenutku da im poklanjamo pažnju, tepati im, maziti ih i dati im poslastice.

Mačke su, samim tim, naučile kako da nas zadovolje, znajući da će im to puno dobrog doneti (Cats on Catnip).