Evo zašto vam se ne sviđa vaš glas kada ga snimite

Evo zašto vam se ne sviđa vaš glas kada ga snimite

Znate za onaj osećaj kada čujete svoj glas na video snimku ili glasovnoj poruci i ne možete da poverujete da tako zvučite? Postoji razlog zašto ne možemo da čujemo sebe onako kako nas drugi čuju.

 Foto: Shutterstock

Još od prvog snimljenog glasa 1860. godine ljudi imaju mogućnost da čuju sami sebe onako kako ih drugi čuju, i često su užasnuti kada čuju svoj glas.

Promukao, kreštav, piskutav – izuzetno smo kritični kad iz nove perspektive čujemo zvuk za koji smo mislili da ga dobro poznajemo.

Razlog zbog kog gotovo i da ne možemo da prepoznamo svoj glas kada ga čujemo sa snimka je taj što mi i okolina ne čujemo na isti način. S obzirom na to da okolina nas čuje spolja, a nama naš glas dolazi iznutra, doživljaj zvuka je drugačiji.

Zbog zvučnih talasa koje proizvodi naš govorni aparat vibriraju bubne opne, unutrašnje uho, glasne žice i disajni putevi. S obzirom na to da je telo bolji provodnik niskih tonova nego vazduh – nama naš glas zvuči dublje nego što se on čini drugima koji nas slušaju.

Slušanje vlastitog glasa na snimku je drugačije a razlog tome je što snimak ne prate vibracije koje postoje dok slušamo sami sebe kad pričamo uživo.

Takođe, ni drugi nas ne čuju uživo identično kao na snimku, a upravo vibracije prave razliku.

Kada čujemo svoj glas na snimku najčešće ćemo se prvo iznenaditi jer ga nećemo prepoznati, a samim tim što nam se čini stranim – ne osećamo prisnost, a iz prisnosti se stvara dopadanje.

Ista stvar je i sa odrazom u ogledalu. Naime, na slikama i snimcima nikada ne izgledamo dobro kao kada se gledamo u ogledalu. Stvar je u tome što ćemo se više puta pogledati u ogledalu i stvorićemo prisnost sa onim što vidimo.

Zatvoreno za komentare.