Feng šui pravila za smanjenje apetita

Feng šui pravila za smanjenje apetita

Stari dobri Feng šui, drevna kineska filozofija uređenja životnog prostora, ima rešenje za razne probleme pa i kako da smanjimo unos hrane i izborimo se sa napadima gladi. Na prvi pogled deluje čudno, ali po Feng šuiju, nije nevažno koje su boje prostorije u kojima se hrana priprema i jede, pa ni posuđe iz koga se jede.

Foto: Shutterstock

Tako je prava boja za trpezariju plava, budući da plava boja smanjuje i potrebu za hranom ali i brzinu kojom se hrana jede i tako dvostruko utiče na količinu unete hrane.

Caka je u tome što plava boja umiruje i usporava sve aktivnosti te i one vezane za hranu. Zato je dobro u kuhinji i trpezariji imati što više predmeta plave boje, kao što su tanjiri, stolnjaci, podmetači, čaše, salvete. Pun pogodak je i da se ove prostorije okreče u plavo jer se tako dobija najviše plave boje u prostoru namenjenom za pripremu i konzumiranje hrane.

Ako plava boja na neki način ubija ili bar smanjuje volju ili želju za hranom, onda crvena deluje sasvim suprotno. Zato je savet jasan: crvene predmete i stvari iz kuhinje i trpezarije, zamenite drugim, najbolje malopre pomenutim - plavim.

Foto: Pixabay

Važan je i raspored aparata u kuhinji, kako se ne bi sudarale različite energije. Kod nas je uobičajeno da šporet i sudopera budu jedno pored drugog a baš to uzrokuje sudaranje energija vatre i vode.

I ne bi to samo po sebi bilo problem, da sukob ovih elemenata ne budi u čoveku želju za hranom, odnosno gladnu energiju, kako bi se izrazili Kinezi. Dovoljan razlog da odvojite vatrene i vodene aparate u kuhinji.

Foto: Pexels

Svi volimo lepo, šareno posuđe sa raznim linijama, krugovima ali koliko je ono lepo za oči, nije dobro za kilažu. Naime, ovakvo posuđe nam, iako toga nismo svesni, odvlači pažnju od jela a tada se zaboravimo i pojedemo više nego što je potrebno.

Rešenje je u posuđu jednostavnijeg izgleda, bez mnogo šara i dezena. 

Foto: Shutterstock

U našim domovima uglavnom se jede iza četverougaonih stolova, oblika kvadrata ili pravougaonika. Međutim, po Feng šuiju, bolje je jesti za stolom koji je okrugao ili osmougaon, pošto takvi oblici manje podstiču želju za hranom.