Prva Nutela napravljena je 20. aprila 1964. godine, iz fabrike porodice Ferero, u italijanskom gradu Alba, a danas se smatra najpopularnijim kremom na svetu.
Foto: Shutterstock
Iako su proizvođači u obavezi da na deklaraciji navedu sve sastojke korišćene za taj proizvod, nekolicina zna šta znače sve oznake.
Takođe, mali broj ljudi je u stanju da vizualizuje odvojene sastojke jednog proizvoda.
Društvenim mrežama proširila se fotografija koja slikovito prikazuje što se sve nalazi u popularnom namazu od lešnika.
Ova fotografija nam zapravo pokazuje da je u Nuteli je najmanje lešnika i kakaa, ali zato je u njoj pozamašna količina šećera i tek nešto manja količina palminog ulja za koje se smatra da je kancerogeno.
Prema izveštaju Evropskog organa za bezbednost hrane, palmino ulje je kancerogeno više od bilo kog drugog ulja.
Kompanija Ferero je izdala saopštenje za javnost u kom navode da su svi sastojci koje oni koriste za Nutelu (uključujući i palmino ulje) proverenog i bezbednog kvaliteta.
Da li su ove razmere u potpunosti tačne još uvek nije potvrđeno, ali ako su ovi podaci i približno tačni, trebalo bi biti na oprezu.
U polemiku koja se razvila nakon što je fotografija podeljena na Redditu uključila se i nutricionistkinja Megan Telpner, koja je na svojoj stranici navela čak pet razloga zašto bi Nutela trebala da bude zabranjena.
Prema njenom mišljenju najveći problem predstavlja što se namaz s tolikim udelom šećera predstavlja kao zdrava opcija za doručak. ''Nazovimo ga pravim imenom - desert'', poručila je Telpner navodeći da dve kašičice Nutele sadrže čak 200 kalorija.
Foto: Shutterstock
Takođe, kompanija je odbila da potvrdi ili opovrgne tačnost ovih podataka, tvrdeći da je recept za krem - tajna.
Ipak, nutritivna tabela koja se nalazi na poleđini svake tegle kaže da svaka kašika Nutele sadrži 8.5 gr šećera.
Ako se zna da u kašiku može da stane između 20 i 25 gr Nutele, dolazimo do toga da teglu od 400 gr Nutele čini 227.2 gr šećera. To je više od polovine ukupne težine.
Možda bi ovakve slike smanjile našu potrebu da se zasladimo?
Ili, makar povećale našu pažnju na ono što unosimo u sebe, ili dajemo svojoj deci?