Istraživanje donelo iznenađujuće rezultate: Da li je korišćenje smartfona zaista štetno po nas?

To što (zlo)upotrebljavamo mobilne telefone preko svake mere zapravo je rezultat zdrave ljudske potrebe za socijalizacijom, koja je ukorenjena u evoluciji.

Naime, prema najnovijoj studiji, sve funkcije smartfona na koje smo najviše „navučeni“ u svojoj osnovi imaju istu stvar – komunikaciju i konekciju sa drugim ljudima. Prema ovim zaključcima naša zavisnost od smartfona zapravo je hiper-socijalna, a ne anti-socijalna.

– Mnogo je panike oko ove teme. I ovo što mi donosimo su dobre vesti, jer dokazuje da je naša želja za ljudskom interakcijom ta koja nam stvara zavisnost – a za to postoje relativno laka rešenja – kaže profesor Semjuer Vesier sa departmana za psihijatriju McGill Univerziteta u Kanadi.

Svi znamo ljude koji ni minut ne mogu da izdrže, a da ne pogledaju u telefon, da proveravaju društvene mreže, ili šalju poruke preko Vibera ili WhatsAppa. I premda ih mnogi smatraju nedruštvenim, istina je potpuno drugačija, jer smo na stvari gledali potpuno pogrešno.

Profesor Vesier objašnjava da je ljudska potreba da gledaju i nadgledaju druge, kao i da sami budu (nad)gledani duboko ukorenjena u našoj evoluciji. Ljudi su evoluirali u to da budu jedinstveno socijalna bića i da zahtevaju konstantan input od drugih i usmerenja o tome šta se smatra kulturalno odgovarajućim ponašanjem. Na taj način oni pronalaze smisao, ciljeve i razvijaju osećaj identiteta.

Ipak, iako smatra da smartfoni ljudima zadovoljavaju normalnu i zdravu želju za socijalizacijom, profesor Vesier se slaže da često to može postati nezdrava navika.

– Sada kad nam je hrana svuda dostupna, mi žudimo za mastima i šećerom, a kako nemamo mere, to se lako razvija u zavisnost, gojaznost, dijabetes, srčane probleme… Tako i sada – svuda nam je dostupna socijalizacija putem smartfona, ali zbog toga lako možemo razviti manično hiper-socijalno ponašanje – zaključuje on i kaže da postoji rešenje za to.

– Isključivanjem push notifikacija i određivanjem vremena koje možemo posvetiti proveravanju sadržaja na telefonu je jedan od načina da povratimo kontrolu nad zavisnošću od smartfona. Takođe, dobro bi bilo uvesti zabranu slanja poslovnih mejlova uveče i vikendom.

Pročitaj još