Greške koje pravimo u dvadesetim godinama

Greške koje pravimo u dvadesetim godinama

U dvadesetim godinama tek počinjemo da shvatamo šta znači biti odrastao, pa nije ni čudo što tada pravimo ove greške. Srećom, iz tih grešaka možemo mnogo da naučimo.

Foto: Shutterstock

Ovo su najčešće greške dvadesetogodišnjaka.

Mislimo da su obrazovanje i talenat dovoljni za uspeh

Foto: Pixabay

Inteligencija, talenat, dobro obrazovanje - sve je to dobro imati, ali svakako nije garancija da ćemo naći dobar posao i imati uspešnu karijeru. U dvadesetim godinama mislimo da je to dovoljno, ali u nekom trenutku shvatimo da sve to bez napornog rada ne znači baš ništa.

Merimo sreću novcem

Foto: Shutterstock

Prestiž i pun novčanik možda mogu da doprinesu tome da budemo srećni, ali nikako materijalno stanje ne bi trebalo izjednačavati sa srećom. To shvatimo kada radimo posao gde možda ne zarađujemo loše, ali ne volimo to što radimo.

Zanemarujemo svoje zdravlje

Foto: Shutterstock

Kako starimo, vrlo brzo shvatamo da ne možemo više da “partijamo” kao kada smo bili u svojim dvadesetim godinama - mamurluci su sve gori, a ideja celonoćnog pijančenja nam se čini neverovatnom. U dvadesetim godinama često zanemarujemo svoje zdravlje jer nam se čini da ima važnijih stvari, ali onda naučimo da nema i da treba da čuvamo zdravlje dok ga imamo.

Odustajemo kada je teško

Foto: Shutterstock

I može nam se, kada imamo samo 20 godina. Raskid ozbiljne veze, otkaz… deluju fatalno kada se prvi put suočavamo sa ovakvim životnim situacijama. Ipak, umesto da spustimo svoje kriterijume sledeći put, shvatićemo da iz tih neuspeha možemo nešto da naučimo – da otkaz nije kraj sveta, da razlikujemo dobru od loše veze…

Odlažemo stvari…

Foto: Shutterstock

…jer nam se čini da za sve ima vremena. Nije lako odoleti iskušenju odlaganja obaveza i odluka kada imaš samo dvadeset neku godinu, ali onda caka je u tome što vreme brzo prolazi i onda dođemo u godine kada je teško promeniti karijeru, promeniti nešto.

Želimo da ugodimo svima

Foto: Shutterstock

Kada tek započinjemo karijeru, čini nam se normalno da imamo prijateljski odnos sa šefom, klijentima, kolegama. Prvo razočaranje dolazi kada shvatimo da nekima od njih nismo baš mnogo dragi, pa nam ostaje ili da to prihvatimo ili da se nerviramo zbog toga.

Mislimo da prijateljstva traju zauvek

Foto: Shutterstock

Neka sigurno i jesu, ali boli kada prijateljstva počnu da “pucaju” i kada shvatimo da je broj prijatelja koji će ostati sa nama zauvek baš, baš mali.

Tražimo srodnu dušu

Foto: Shutterstock

Neki odluče da dvadesete provedu zabavljajući se, bez neke ozbiljne veze, drugi traže osobu za brak. Oni koji traže srodnu dušu u dvadesetim se često razočaraju očekujući osobu sa kojom će sve da “klikne,” a veza će biti savršena bez ikakvog napora. U realnom životu, za dobru vezu je potrebno dosta truda i posvećenosti.

Sve nam je crno ili belo

Foto: Shutterstock

Tako nam se čini u dvadesetim, a kasnije shvatimo da u svemu crnom ima malo belog, i obrnuto.

Planiramo unapred

Foto: Pixabay

Pokušavamo da isplaniramo gde ćemo biti i šta ćemo raditi u narednih deset godina, što je gotovo nemoguće jer stotine nepredvidljivih situacija može da nam poremeti planove.

Zatvoreno za komentare.