Hod vas odaje: Šta način na koji hodate otkriva o vama

Hod vas odaje: Šta način na koji hodate otkriva o vama

Znamo da način hoda kao i položaj ruku u raznim situacijama, puno govore o samoj osobi ali naučnici tvrde i više od onoga što obično na prvi pogled možemo da zaključimo na osnovu ovih pokreta.

Foto: Shutterstock

Tako je ubičajeno da dugi koraci, brz hod i odsečni pokreti odaju energičnu i samouverenu osobu. Ona baš i ne pati od viška fleksibilnosti ali se ne sekira zbog takvog odnosa prema ljudima. Njoj je to sasvim normalno.

Za razliku od njih, smirene i opuštene osobe hodaju polako, korak im je kraći. Naučnici međutim idu korak dalje pa tvrde da ti lagani koraci ukazuju na kognitivne probleme. Kada je reč o mladima kretanje sporije od 1,2 do 1,4 metra u sekundi, može ukazivati na bolest a kod starijih od 65 godina granična brzina kao indikator bolesti je 0,6 metara u sekundi.

Ovo je računica istraživača Univerziteta u Pitsburgu, dok su njihove kolege iz Medicinskog centra u Bostonu, nakon istraživanja koje je trajalo celu deceniju, utvrdili da su i sredovečni ljudi koji hodaju sporo u duplo većem riziku da u poznom životnom dobu obole od Alchajmerove bolesti kao najtežeg oblika demencije.

Foto: Shutterstock

Ali ustvrdili su i da brzina kojom se hoda može da pokaže koliko će dugo neko živeti, pa se onima koji hodaju brže, smeši dugovečnost.

Spor hod, osim na kognitivne probleme, može da ukazuje i na jedan metabolički poremećaj u organizmu, a to je dijabetes.

Osim pokreta nogu, odnosno hoda indikativni su i pokreti ruku. Ako su mlitavi i slabi mogu biti znak tegoba sa leđima, vratom i ramenima. Prekrštene ruke pak odaju slabu, ranjivu, skoro uplašenu osobu.

Foto: Shutterstock

Važne informacije o osobi daje i jačina stiska pri rukovanju. Tako je osoba koja ima jak stisak u manjem riziku od dobijanja srčanog udara. Ova povezanost objašnjava se time da je ruka osobe koja nema vaskularnih problema jača, pa otuda i energičniji stisak prilikom rukovanja. 

Zatvoreno za komentare.