Kako hrana utiče na mentalno zdravlje?

Kako hrana utiče na mentalno zdravlje?

Da hrana utiče na zdravlje srca, pojavu dijabetesa, gojaznosti, malignih bolesti slušamo svakoga dana, ali sve se češće postavlja pitanje da li postoji neka povezanost između hrane koju jedemo i našeg mentalnog zdravlja i raspoloženja. Evo i odgovora.

Foto: Shutterstock

Naši davni preci, u srednjem veku, nisu imali dilemu da ovakva veza postoji i bili su sasvim sigurni da će od toga šta pojedu zavisiti i njihovo raspoloženje, te da ga hranom mogu popraviti. Gardijan podseća da su shodno tome, kada su se osećali potišteno i loše, jeli recimo dunje, a kada su pak hteli da postignu erotsku stimulaciju posezali su za jajima, narom ili goveđim mesom.

Foto: Shutterstock

Danas je ishrana drugačija, pa studije koje se na ovu temu sada rade, pokazuju da su mlađi od 30 godina koji često jedu tzv. brzu hranu, što nažalost nije retka pojava, skloni teskobnim mislima i depresiji.

Ovo se tumači činjenicom da ova vrsta hrane sadrži visok nivo zasićenih trans-masti koje mogu izazvati procese u organizmu povezane s nastankom anksioznosti i depresije. 

Foto: Pexels

Kod starijih od 30 godina se ispostavilo da konzumiranjem manje ugljenih hidrata, a više voća, smanjuje anksioznost i depresija. Objašnjenje je u tome što voće sadrži visok nivo antioksidanasa koji štite mozak, a što se tiče niskog nivoa ugljenih hidrata, njihova uloga je još nejasna, budući da oni potpomažu proizvodnju serotonina.

Foto: Shutterstock

I ovo istraživanje, kao i sva ona koja se bave uticajem hrane na zdravlje, pokazalo je da mediteranska ishrana pozitivno utiče i na mozak pošto sadrži sve sastojke koji obezbeđuju njegovu zdravu strukturu.

Zatvoreno za komentare.