Psihološko stanje oca utiče na razvoj deteta

Psihološko stanje oca utiče na razvoj deteta

Nedavno istraživanje sa Univerziteta "Michigan State (MSU)" potvrđuje da uloga oca kao roditelja je veoma bitna. Empirijski dokazi su važan podsetnik da svaki otac ima veliku odgovornost za brigu o sopstvenom psihološkom blagostanju kako bi negovao i podstakao dobrobit svoje dece.

Ne treba se čuditi što očevi i njihovo mentalno zdravlje igraju veliku ulogu u razvoju dece. Najnovija otkrića su pokazala kako ljubav i potpora oca ili nedostatak istih imaju značajan uticaj na kognitivni razvoj dece, društvene veštine i učenje jezika od detinjstva do petog razreda.

- Postoji nova ideja, koja je izrasla iz prošlih istraživanja, da tate zapravo nemaju podjednak uticaj na decu i da su mame one koje utiču na razvoj dece. Ali sad smo dokazali da očevi stvarno imaju jak uticaj na decu, kako kratkoročno, tako i dugoročno - rekla je Kler Valoton, glavna autorka istraživanja.

Za ovo istraživanje, Valoton i njene kolege su prikupili podatke od oko 730 porodica koje su učestvovale u istraživanju programa "Early Head Start" na 17 mesta širom SAD-a.

Glavni fokus istraživača je bio da otkriju dejstvo roditeljskih stresnih i mentalnih zdravstvenih problema, kao što je depresija, na njihovu decu. Nova otkrića sa MSU-a podupiru rastuće dokaze da tate itekako utiču na razvoj dece, kao i da njihov odnos sa decom utiče na detetov razvoj. Uloga oca u razvoju deteta nikada ne sme biti podcenjena.

Zatvoreno za komentare.