Evo kako ženska sreća utiče na muško zdravlje

Evo kako ženska sreća utiče na muško zdravlje

Muškarci u proseku žive kraće od žena. I tako je skoro u svim zemljama sveta. Uzroci si različiti, od ratova pa do alkoholozma i bolesti srca. Ipak, novi izveštaj Svetske zdravstvene organizacije otkriva zanimljiv podatak iz Evrope. Evo kako ženska sreća utiče na muško zdravlje.

 Foto: Shutterstock

 

"Život u zemlji polne jednakosti donosi benefite za muško zdravlje i dužinu života, blagostanje i smanjuje rizike od depresije, samoubistava i nasilne smrti", piše SZO.

U izveštaju su istraženi podaci iz 41 zemlje sveta. I verovatno vas zanima gde je Srbija? Paaa, recimo negde u sredini, malo lošijoj sredini što se tiče Evrope.

Gde su najveće razlike?

Recimo u Skandinavskim zemljama gde je prosečan životni vek muškaraca preko 80 godina. U Rusiji je na primer manji od 70. U Srbiji je oko 75 i pada poslednjih godina.

Naučnici ističu da između ravnopravnosti muškaraca i žena i dužine života muškaraca postoji korelacija a ne uzročno posledična veza. Odnosno, nepoštovanje žena u društvu ne vodi do smrti muškaraca. Ipak, postoje zajednički faktori u društvima koji određuju kraći životni vek muškaraca i manje prava žena.

Zatvoreno za komentare.