Zašto sve više mladih odustaje od braka i dece

Zašto sve više mladih odustaje od braka i dece

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 2016. godine su prosečne godine stupanja u brak kod žena bile 31, a kod muškaraca 34, što je više nego prethodne godine, a godinama unazad ta cifra samo raste.

Postavlja se pitanje zašto je generacija 20+ odustala od ideje braka i dece ili barem drastično podigla starosnu granicu. Smatra se da postoje dva razloga, odnosno dve grupe mladih.

- Prvu grupu čine mlade osobe koje nemaju mogućnosti za to. Finansijskih, mahom.

Završili su školovanje na nivou na kom su želeli, ali posla nema, samim tim se ni venčanje ne može organizovati, a da ne govorimo o odgajanju dece.

"Još nisam završila fakultet, izašla sam iz duge veze i planiram da se posvetim bitnijim stvarima. Čak i da imam nekoga, fakultet me sprečava, a i malo mi je strašno da zamislim da živim sa nekim", kaže Nevena (25).

- Druga grupa su oni koji imaju finansijskih mogućnosti, završili su školovanje, našli posao, možda i stan, ali jednostavno – ne žele obaveze. Oni žele da se fokusiraju na karijeru i da se posvete sebi.

"Ne želim da se obavezujem u ovim godinama", kaže Lazar (25).

Na pitanje zašto ne želi, odgovara da "ima neki svoj ustaljeni ritam". Dodaje da smatra da ljudi nisu bili ambiciozni ranije i da su zato ranije stupali u brak.

"Još uvek ne mogu sebe da zamislim da brinem o detetu, da ga presvlačim, hranim i vodim u školu", ističe on.

Pitanje koje ostaje neodgovoreno jeste zašto većina smatra da bi ih brak sprečio u ostvarivanju svojih ciljeva ili građenju karijere.

Izvor: N1