Istraživanje pokazalo ko je srećniji - muškarci ili žene?

Istraživanje pokazalo ko je srećniji – muškarci ili žene?

Šta mislite, koga more brige, a ko je srećniji u životu, lepši ili jači pol?

Svako od nas lično je odgovoran za sopstvenu sreću, generalno, nije vam potreban neko da vas učini srećnim, niti su za to potrebne neke specijalne okolnosti. Stvar je samo u pogledu na svet. Da li ste se nekad pitali da li su generalno srećnije žene ili muškarci? Pomislili ste nekad "ma lako je muškarcima/ženama"?

Pa evo šta kaže statistika. U Velikoj Britaniji sprovedeno je istraživanje koje je potvrdilo da su žene ipak srećnije.

Podaci o opštem zadovoljstvu životom prikupljani su godinu dana, od septembra 2016. do septembra 2017. godine, a ispostavilo se da su žene srećnije i u isto vreme znatno anksioznije od muškaraca.

Ovo potvrđuje nalaze ranije studije iz 2016. godine čiji su rezultati objavljeni u stručnom žurnalu Brain and Behaviour, koji su pokazali da žene dva puta češće pate od anksioznih poremećaja nego muškarci.

Iako psiholozi nisu ponudili neko konkretno objašnjenje koje bi rasvetlilo uzroke ovakve statistike, pretpostavlja se da je glavni "okidač" visok nivo stresa zbog mnogih uloga koje se danas očekuje da žena ispuni.

Očekuje se da bude dobra majka, ali i da gradi karijeru, da izgleda lepo, ali i da kuća blista, da bude dobra prijateljica u dobru i u zlu, brižna kćerka i savršena supruga. Kad sve to uzmete u obzir, nije ni čudo što su žene gotovo neprestano pod stresom.

"Utešno" je što statistika kaže da su žene najsrećnije posle 70. godine.

S jedne strane, imamo čemu da se "nadamo", s druge, doduše, uvek imate onu poučnu priču o čoveku koji je magarca učio da ne jede…

Zatvoreno za komentare.