Izbegavajte ih - 4 reči koje utiču na samopouzdanje

Izbegavajte ih – 4 reči koje utiču na samopouzdanje

Izbegavajte fraze koje nepovoljno utiču na samopouzdanje! Reči imaju moć, govore mnogo o vama, utiču na druge, menjaju živote.

Foto: Shutterstock

"Volim dobre, jake reči koje nešto znače." - govorila je Luiza Mej Alkot. Ali, postoje i one reči koje loše utiču na samopouzdanje, blokiraju nas, a često ih izgovaramo.

Evo nekoliko reči koje ne bi trebalo da koristite ako želite da povećate samopouzdanje:

"Pokušaću"

Na primer: "Pokušaću da to uradim do sledećeg sastanka." U ovom kontekstu, "pokušaću" znači "nisam sigurna da li ću uspeti". Takođe, ljudi koji su navikli da udovoljavaju drugima kažu "pokušaću" umesto "ne".

Umesto "pokušaću" koristite "hoću" i "neću" i život će vam zaista biti olakšan.

"Možda"

Na primer - "Možete li to učiniti do petka?" Ovakvo pitanje budi unutrašnjeg analitičara u svakoj osobi. Razmišljamo šta sve moramo da uradimo i da li imamo slobodnog vremena da završimo dodatni projekat.

Paradoksalno, kada vam nedostaje samopouzdanja, ne možete reći ne. Obično kažete "možda..." u nadi da će ton vašeg glasa naterati osobu da odustane. Samouverena osoba će jednostavno reći "ne".

Uz to, može da doda: "Ali mogao bih to do sledeće srede. Međutim, neće reći "možda" i rizikovati da sebe preoptereti i da ne stigne u zadatom roku.

"Nikada"

Na primer, "Nikada neće uspeti." Samopouzdanje je usko povezano sa kreativnošću. To je spoznaja činjenice da ste u stanju da generišete ideje, otvoreni ste za novemogućnosti i spremni da se oslonite na to, čak i ako još nema odgovora.

Dakle, fraza "Ovo nikada neću uspeti." pokazuje da nećete da tragate za rešenjima i da odsutajete. Na taj način sami sebe blokirate na putu do uspeha.

"Šta ako"

U redu je da analizirate situacije i imate dozu predostrožnosti, ali je potpuno pogrešno da uvek posmatrate ono što sledi u negativnom smislu. Kada sve ide po planu, ne postavljajte sebi piranje "šta ako nešto krene po zlu".

Ovo će vam doneti samo stres i anksioznost, piše Novosti Magazin.

Zatvoreno za komentare.