Kako da prepoznate da li su jagode na pijacama domaće ili iz uvoza

Kako da prepoznate da li su jagode na pijacama domaće ili iz uvoza

Maj je definitivno mesec kada jagode vladaju pijacama i supermarketima. Međutim, kad ih kupimo, primećujemo da većina nema ni ukus ni miris...

Foto: Shutterstock

Zbog toga nam je svima prva pomisao "odakle su uopšte stigle?!".

Najčešće dolaze iz Španije, Grčke i Turske. Jagode iz uvoza stižu malo ranije nego one domaće, a preprodavci ih najčešće prepakuju i prodaju lažno tvrdeći da su uzgojene kod nas. Baš zato se i nameće pitanje: kako prepoznati uvozne jagode?

Da ne živite u zabludi, i domaće jagode tretirane su pesticidima kako bi se zaštitile od napasnika i što duže ostale sveže, ali ipak se od uvoznih najviše razlikuju po mirisu i ukusu.

Domaće jagode imaju intenzivan, prepoznatljiv miris i slađe su i sočnije od uvoznih. Takođe, one nemaju jednak ukus na svim stranama jer ih sunčevi zraci ne obasjavaju ravnomerno tokom rasta.

Foto: Shutterstock

Takođe, domaće jagode možemo prepoznati i po obliku. Retko kad su sve iste veličine i boje. Brže propadaju jer su tretirane s mnogo manje pesticida od uvoznih, koje se, da bi do nas stigle cele i sveže, dodatno tretiraju.

Još jedna stvar koja odaje uvozne jagode je peteljka - na domaćim je uvek bledozelena, a takva je zato što su nedavno ubrane i pune su sitnih semenki.

Za jagode važi da su bolje ako kraće stoje, jer se vitamin C i antioksidansi kojima obiluju gube stajanjem. Zapamtite, najzdravija je ona jagoda koja je sveže ubrana.

Maloj deci ih treba davati oprezno jer postoji mogućnost da se, baš kao i kod odraslih, javi neka neželjena reakcija ili alergija, koju obično ne izaziva sama voćka, već pesticidi i slična sredstva kojima su prskane. Zato ih pre konzumiranja treba dobro oprati.

Foto: Shutterstock

4 fantastična razloga zašto je dobro jesti jagode

1. Lek za sve - Jagode su bogate kalcijumom, magnezijumom i vitaminom C. Dobre su za lečenje probavnih smetnji, upale grla, ekcema i prehlada. Poseduju čak i svojstva analgetika pa su dobre i za sprečavanje glavobolje.

2. Ubrzavaju metabolizam - Bogate su protivupalnim i protivkancerogenim sastojcima jer sadrže mnogo antioksidanasa, polifenola, fitonutrijenata i vlakana. Ubrzavaju metabolizam, a istovremeno mogu biti od velike pomoći i vašem srcu.

3. Štite od UV zračenja - Ekstrakt jagode štiti od štetnog ultraljubičastog zračenja, povećava otpornost i smanjuje oštećenje DNK.

4. Nisu kalorične - Ovo voće ne sadrži puno kalorija, a olakšava mršavljenje, štiti nas od bolesti srca, snižava holesterol i poboljšava pamćenje.

Zatvoreno za komentare.