Jeste li i vi bili "žrtva" novog trenda u muško-ženskim odnosima?

Jeste li i vi bili „žrtva“ novog trenda u muško-ženskim odnosima?

Stručnjaci za muško-ženke odnose (može li neko to zaista danas da bude?) ističu da je jedan od fenomena 21. veka u emotivnim vezama nešto čemu su dali ime "ghosting", što na srpskom jeziku nema dostojan ekvivalent, ali u nedostatku boljeg prevoda nazovimo ga "nestajanje".

 Foto: Shutterstock

Ovo specifično ponašanje uzelo je maha u poslednjih 5 godina, premda verujem da postoji otkad je sveta i veka, a daleko je karakterističnije za muškarce nego za pripadnice lepšeg pola.

O čemu se zapravo radi?

Možda još uvek ne znate o čemu govorimo, ali uskoro će vam biti jasno, kao i činjenica da ste i same bile žrtva "ghosting-a", ili možda čak i inicijator.

Radi se o trenutku kada jedan od aktera u emotivnom odnosu, bilo da on tek treba da se razvije, ili se to možda već desilo, jednostavno nestane.

Potpuno ispari, neočekivano i bez najave, bez razloga i objašnjenja, nestane kao da nikada nije ni postojao. Najverovatnije je sve funkcionisalo baš kako treba, vaš poslednji kontakt protekao je u najboljem redu, redovno ste se čuli, razmenjivali poruke i ništa nije ukazivalo na to da će se on prosto jednog dana samo obrisati iz vašeg života. Ali, uradio je upravo to.

Očekivali ste to jutro poruku, kao što je to bio slučaj i prethodnih dana, ali ona nije došla. Pomislili ste da je zauzet i da će se javiti kasnije. To se nije desilo. Sačekali ste i sutrašnji dan, scenario se ponovio. Jednim delom sebe znate šta je u pitanju i da ste jednostavno "oduvani", a drugim počinjete neopisivo da brinete i pitate se "da li mu se možda nešto desilo".

Zbunjeni ste i ne znate kako da reagujete, jer nemate ni ideju šta se, dođavola, dogodilo. Možda ste odlučili da vidite u čemu je stvar, pa ste vi kontaktirali njega. Sasvim verovatno niste dobili odgovor, ili ste u najboljem slučaju dobili poruku koja ima sasvim drugačiji ton od onog na koji ste navikli. Dobili ste nešto čudno, nedefinisano ili distancirano, nešto što je u vašoj glavi upalilo alarm "ovo nije dobro, ovo nije dobro, ovo nije dobro".

Šta je pošlo naopako?

Shvatili ste da ste odbačeni, a bol koji u mozgu izaziva bilo kakvo društveno odbacivanje jednak je najvećem fizičkom bolu, tako bar kažu naučnici. Zapravo, u ovakvoj situaciji ono što najviše iritira jeste što je čitava priča obavijena velom misterije - jer vi ne znate niti će saznati šta se dogodilo.

Treba se nositi sa gomilom pitanja i enigmi koje u tom trenutku isplivaju na površinu - zašto je digao ruke od vas, gde ste pogrešili, da li ste bili dovoljno korektni, da li ste možda bili prenapadni, da li ste ga nečim uvredili, možda je saznao nešto loše iz vaše prošlosti, možda je nenadano upoznao nekog ko mu se više dopao... Pitanja se roje u vašoj glavi i nakon besomučnih analiza vi ćete biti još užasnutiji, sa novim dilemama i baš nijednim rešenjem.

Ostajete sami u priči u kojoj je do juče bilo dvoje i sva krivica je spala vama u ruke.

I, pošto nemate koga drugog, krivite sebe - fokus stavljate na to kako je moglo da se desi da tako loše procenjujete situaciju i kako je moguće da niste predosetili odlazak. Vaše samopoštovanje je ugroženo, posebno ako vam se "ghosting" desio nekoliko puta u životu (što je sasvim normalno), vaša vera u ljubav uopšte je poljuljana, najverovatnije se zaričete sebi da više nećete ni pokušavati, osećate se iskorišćeno i poniženo. 

Sve u svemu - javlja se spektar osećanja koji su u kombinaciji pogubni za samopouzdanje i stabilnost, i zato se ovaj fenomen i smatra najsurovijim na relaciji muškarac-žena. Često ume da zaboli i više od same prevare ili raskida, jer u pomenutim slučajevima bar imamo objašnjenje i niz razloga, dok nas "ghosting" ne muči toliko na emotivnim nivoima, koliko udara na sva ona tanana mesta u čoveku poput sujete i osećaja nemoći da nešto promeni.

Obrni-okreni psiholozi tvrde da osobe koje podvrgnu partnera "ghosting-u" su jednostavno nesposobne da odu iz njihovih života na drugačiji način. Zapravo, njih ne zanima kako se oseća druga osoba, već im je stalo jedino do toga da se oslobode sopstvene emotivne nelagodnosti ili situacije u kojoj ne žele da budu, i to na za njih najbezbolniji način.

Ono što je u stvari najzanimljviije jeste što se većina tih ljudi vrati u vaš život. Oni će vam kroz neko vreme, kada izađu iz krize, bude im dosadno ili shvate šta su izgubili, ponovo poslati poruku. I to sasvim normalno, bez izvinjenja ili izgovora, sa punim pravom i očekivanjem da se vi opet uplovite u njihov život kao da se ništa nije desilo.

Ako vam uopšte bude stalo da ih pitate zašto su svojevremeno nestali, najverovatnije nećete uopšte dobiti objašnjenje ili će ono biti vrlo šturo i bedno. Možda će u određenim slučajevima čak i imati kako da potkrepi svoj nestanak, ali ono što je sigurno jeste da sa takvim partnerom ama baš nikada nećete biti sigurni da neće ponovo uraditi isto. Zato ga pozdravite i ne okrećite se nazad!

Da li ste imali ovakvo iskustvo?

Zatvoreno za komentare.