Kada je najbolje vreme za drugo dete

Mnogi roditelji se pitaju kada je najbolje vreme za drugo dete. I mala i velika razlika između dece ima svoje prednosti, ali i svoje mane. Ipak, roditelji oko toga ne bi trebalo mnogo da se opterećuju, već da shvate da je najbolja razlika ona koju sami odrede i koja im najviše odgovara.

 Foto: Shutterstock

Prema istraživanjima idealna razlika između dece je od godinu i po do dve godine. Sa biološke strane ovaj period je za majku idealan jer je prošlo dovoljno vremena od prvog porođaja da se telo vrati u normalu, a opet je dovoljno "zagrejano" za sledeću trudnoću. Kako statistika pokazuje to umanjuje rizik od prevremenog porođaja. Sa socijalne strane, mala razlika među decom obezbeđuje da ona budu mnogo vezana u životu jedno za drugo.

"Razlika od 18 do 24 meseca je veoma dobra zato što prvo dete izlazi iz primarne simbioze sa majkom, kreće da upoznaje svet i druge ljude i tada najlakše prihvata sve što se u tom periodu pojavi, pa tako i prinovu u kući. Majka je tad spremna za drugo dete, sigurnija je i dobro pripremljena. Za zaposlene žene je dobro i to da u relativno kratkom periodu provedu vreme u kući sa decom i da mogu da se vrate profesiji. Još jedna prednost male razlike je što deca zajedno odrastaju, mogu da se druže i da ostvare veću bliskost", objašnjava psihoterapeut Svetlanka Knežević.

Postoji, naravno, i teža strana sa kojom morate da se borite, kao što je borba sa duplim pelenama, neprospavane noći, trčanje za jednim, dok nosite drugo dete...

 Foto: Shutterstock

Kod razlike od dve do četiri godine osnovna prednost je ta što starije dete počinje da bude samostalno, da samo jede, ne nosi pelenu i slično, pa sa te strane majka ima veliko olakšanje.

"Upravo to što dete počinje da bude samostalno, da gradi svoj položaj u kući i prihvata činjenicu da je sve što ga okružuje samo njegovo, donosi veliki rivalitet među decom. Starije dete je naviklo da ima roditelje samo za sebe i teško mu je sad da deli pažnju. Majka treba svakom detetu da poklanja pažnju zasebno, a to se može postići ako odvoji vreme kad je ona sama sa jednim detetom par sati, a otac sa drugim", ističe psihoterapeut.

Ako je razlika veća od četiri godine osnovna prednost je ta što majka može više da se posveti mlađem detetu, jer starije provodi više vremena sa vršnjacima i što dolazak bebe u porodicu u ovom izrastu najčešće ne narušava samopouzdanje starijeg deteta.

"Što se dece tiče, velika razlika nije dobra zato što deca tada teže ostvare bliskost zbog različitih interesovanja i obaveza i kasnije kroz život može da se desi da slabo kontaktiraju", ističe Kneževićeva.

Način obraćanja detetu

Razlika od 18 do 24 meseca - Roditelji nikako ne bi trebalo da porede decu ni po jednoj osobini (kada je prohodalo prvo, a kada drugo dete, kada je koje progovorilo, kada skinulo pelene…). Nemojte mlađem detetu sve da popuštate dok starije trpi, već jednako tretirajte oba deteta. Niti je starije dete zrelo da shvati neke stvari, niti je malo previše malo da mu se sve dopusti.

 Foto: Shutterstock

Razlika od 2 do 4 godine - Ohrabrite starije dete da pomaže oko bebe, donosi pelenu, flašicu i slično. Nemojte mu reći: "Ne radi to bebi, povredićeš je", već mu recite: "Nežno je mazi po glavi, ona to voli"; ili:"Ostavi to, to nije tvoje već bebino" ili mu recite: "Hajde da damo to bebi, a ti i ja da igramo lopte"; ili "Ne viči, probudićeš seku, jedva je zaspala", već: "Hajde da šapućemo da ne probudimo seku".

Razlika od 4 i više godina - Majka ne bi trebala da traži od starijeg deteta da pazi na mlađe, niti da odgovara za njega. Za svaku njegovu pomoć trudite se da ga nagradite, bilo džeparcem, bilo omiljenim kolačem, bilo igračkom. Dajte mu do znanja kako vam njegova pomoć mnogo znači.

Pročitaj još