Šta znači kada se beba "rita" u stomaku?

Šta znači kada se beba „rita“ u stomaku?

Pored toga što udarci bebe u stomaku predstavljaju prelepi čin i konekciju majke, oca i bebe, oni označavaju i to da se beba pravilno i zdravo razvija.

Foto: Pexels

Zanimljive činjenice o "ritanju" bebe u stomaku

Znak pravilnog razvoja

Dete je u materici aktivno, okreće se, prevrće se i naravno šutira. Uz to, možete osetiti i pritisak na određene organe, kako se beba rasteže i kako raste i prerasta prostor u kome je.

Foto: Shutterstock

Svi ti udarci i pomeranja znak su pravilnog i zdravog razvoja same bebe.

Reakcija na spoljni uticaj

Zvukovi, mirisi, vaše stanje i hrana koju unosite, sve to utiče na bebu u stomaku i ona reaguje na ove faktore.

Foto: Shutterstock

- Zvuk: tokom 20. nedelje, fetus počinje postepeno da čuje zvukove, kako nastavlja sa razvojem, a samim tim reaguje na njih.

- Hrana: Sve te namirnice koje majka jede stvaraju kod deteta eksploziju ukusa i beba pozitivno ili negativno reaguje na njih.

Položaj majke

Ukoliko trudnica leži sa strane, pomeranje bebe u stomaku je intenzivnije, jer se protok krvi do bebe povećava, naročito ukoliko leži sa leve strane. Istraživanja su pokazala da kada majka spava na leđima, aktivnost deteta je manja, jer beba čuva kiseonik.

Foto: Pixabay

Ukoliko majka tokom sna promeni položaj, na primer sa leve na desnu stranu, položaj će menjati i dete i naravno, daće vam to do znanja.

Kada počinje ritanje?

U sedmoj nedelji trudnoće, beba počinje da šuta, ali tek od devete nedelje, ovo počinje da oseti i majka.

Foto: Shutterstock

Prethodno ritanje može se videti ultrazvučnim pregledom, a pre toga, ukoliko počnete da štucate, znajte da vas vaša beba u stomaku šutira.

Šta ako se beba ne rita?

Nakon 28. nedelje, doktor će vam verovatno savetovati da pratite ritanje bebe, koja se u proseku pomeri desetak puta na svaka dva sata.

Foto: Shutterstock

Nepostojanje šutiraja u ovom periodu može da bude uzrokovano brojnim problemima, poput stresa majke, loše ishrane i ozbiljnijih stanja kod same bebe. Ultrazvučni pregled i praćenje rada srca određuju da li je došlo do komplikacija.

Nema razloga za brigu

Uglavnom, beba odmara u materici od 20 do 40 minuta na svakih sat vremena. Ipak, kako rastu, bebe se pomeraju, što može biti teško u kasnoj fazi trudnoće.

Foto; Shutterstock

Zato je normalno da se broj šuteva umanji, a u isto vreme, u ovom stadijumu, oni mogu biti i bolni.

Ritanje u stomaku i temperament bebe

Prema jednoj studiji, moguće je predvideti temperament bebe, dok je još u stomaku.

Foto: Shutterstock

Ipak, ovo naravno nije jedini kriterijum.

Zatvoreno za komentare.