Kafa i so - dobitna ili potpuno bespotrebna kombinacija?

Kafa i so – dobitna ili potpuno bespotrebna kombinacija?

Uz mnoštvo saveta, internetom kola i onaj da posolite svoju kafu. U poslednje vreme sve češće se može čuti da ljubitelji kafe to zaista rade. Kafa i so?

Foto: Shutterstock

Navodno, ona tako postaje boljeg ukusa. Da li je to zaista potrebno odlučio je da razotkrije Jutjuber i stručnjak za kafu Džejms Hofman. Prema njegovim rečima, to je bolje ne raditi, ali postoje izzeci kad će so učiniti kafu ukusnijom.

So se smatra jednim od pet osnovnih ukusa, uz kiselo, slatko, gorko i umami. Slanost može pojačati slatkoću i umanjiti gorčinu, kaže Hofman.

Ako pijete kvalitetnu kafu, so vam verovatno neće trebati.

"Kad je kafa dobra i kvalitetna, ona ima idealnu gorčinu, poput piva ili čokolade", ističe Hofman.

Međutim, ako vam je u rukama gorka šalica kave, sol bi mogla da reši problem.

"So treba smatrati dodatkom, poput mleka ili šećera. Ona može popraviti ukus kafe", pojašnjava stručnjak.

Sa solju ne treba preterivati. Ako odlučite da je dodate jutarnjoj šoljici kafe, Hofmanov predlog je 0,6 grama soli na 200 mililitara kafe. 

Zatvoreno za komentare.