Kakeibo - japanski princip za štednju novca

Kakeibo – japanski princip za štednju novca

Da li ste čuli za Kakeibo? Verovatno niste, ali to je nešto što svakome može biti vrlo korisno i gde bi trebalo da se ugledamo na Japance.  To je princip za štednju novca, a što je uvek dobro znati.

Foto: Shutterstock

Uvek je važno biti svestan svojih mogućnosti u skladu sa novcem i svako će vam reći da je dobro imati ušteđevinu, samo se to ponekad čini nemogućim. Ne računajući ekstremne situacije, uvek postoji nešto što možemo da uradimo kako bismo uticali na svoje materijalno stanje.

Potrebno je steći adekvatne navike i ponašanja, a japanski princip Kakeibo može nam pomoći u tome.

Kakeibo princip za štednju novca podrazumeva vođenje dnevnika u koji beležimo sve u vezi sa svojim finansijskim stanjem. U Japanu postoje već odštampane sveske sa prostorom za beleške, tabelama za proračune i inspirativnim citatima sa strane.

Sve što vama treba su papir i olovka kako biste primenili ovu metodu, koja je prvi put spomenuta još 1904. godine.

Foto: Shutterstock

Vrlo je jednostavno, a sve što treba da uradite je da na početku svakog meseca sednete za sto sa Kakeibo dnevnikom i razmislite o tome kakvo vam je finanasijsko stanje trenutno, a kakvo biste želeli da bude.

U tome treba da vam pomognu četiri ključna pitanja:

Koliko novca imam na raspolaganju?

Prosto stavite na papir kolika vam je plata i eventualni drugi prihodi, a koliki su rashodi, odnosno porez, kirija, pojedine rate i izračunajte koliko vam ostaje raspoloživog novca.

Koliko bih voleo da uštedim?

Razmislite o tome koliko biste voleli da štedite svakog meseca i zacrtajte tu cifru kao novac koji ne smete potrošiti. Podelite ukupnu raspoloživu cifru na svaku nedelju, jer će vam tako biti lakše za trošak.

Foto: Shutterstock

Koliko trošim?

Svako ima svoj način života, koji podrazumeva određene troškove. Bitno je biti svestan koliko vam novca odlazi na koje od stavki i sve to pribeležiti, najbolje po dnevnim troškovima.

Kako mogu da promenim navike nabolje?

Na kraju svake nedelje i meseca proverite kako napredujete i koliko novca vam je na raspolaganju. Analizirajte na šta ga trošite i razmislite da li ostvarujete cilj i kako da mu budete bliži promenom navika.

Zatvoreno za komentare.