Kako da očistite vazduh u svom domu uz pomoć sobnih biljaka

Kako da očistite vazduh u svom domu uz pomoć sobnih biljaka

Sobne biljke su melem za onaj deo nas koji žudi za prirodom. Zelenilo, pokazala su brojna istraživanja, umanjuje stres, pomaže hiperaktivnoj deci u kontroli ponašanja, poboljšava koncentraciju i raspoloženje... 

Uz sve to, biljke u domu uveliko poboljšavaju kvalitet vazduha. Prema istraživanju američke agencije NASA, sobne biljke mogu iz vazduha da uklone čak 87 posto zagađivača, a promišljeno razmeštene pružaju više koristi. Stoga vam otkrivamo koje su biljke najpogodnije za svaku pojedinačnu prostoriju u svom domu. 

Spavaća soba – Aloe vera 

Foto: Pixabay

Mudro je staviti Aloe veru uz uzglavlje jer, za razliku od brojnih drugih sobnih biljaka, ona tokom noći otpušta kiseonik, a pritom apsorbuje ugljen-dioksid. Ujedno čisti kiseonik od benzena i formaldehida, toksina koji se nalaze u brojnim sredstvima za čišćenje. 

Kuhinja - zeleni ljiljan 

Foto: Shutterstock

Dok kuvamo, nastaje mnogo kuhinjskog dima i pare, pa će otporni zeleni ljiljan upiti deo „prljavog“ vazduha. Nije zahtevan kad je reč o vodi, svetlu i temperaturi, a uklanja ugljen-monoksid, koji se stvara kuvanjem na plinu, kao i ugljen-dioksid, smog, benzene i druge neželjene gasove koji se iz okoline uvuku u naš dom. 

Trpezarija - palma areka 

Foto: Shutterstock

Ova biljka uklanja brojne toksične supstancije iz prostorije (formaldehid, trikloretilen, ksilen i dr.), a odličan je biljni ovlaživač vazduha. Prema NASA-inom istraživanju, palma areka visoka 1,8 m otpušta oko litar vode tokom 24 sata, što je čini odličnim konkurentom električnom ovlaživaču. 

Dnevna soba – mirni ljiljan

Foto: Shutterstock

Jednostavna za održavanje, ova lepa sobna biljka ne samo da smanjuje štetna isparavanja hemikalija iz pokućstva, boja sa zidova i mirisa novog nameštaja nego eliminiše i štetna zračenja monitora i TV ekrana.

Zatvoreno za komentare.