Kako da pravilno dekorišete slavsku trpezu i o čemu morate voditi računa?

Kako da pravilno dekorišete slavsku trpezu i o čemu morate voditi računa?

Vreme slava u Srbiji ove godine potpuno drugačije izgleda i dok se ranije uglavnom vodilo računa o tome da prase bude što veće, a pića što više, sada mnogi razmišljaju kako da dekorišu svoju trpezu za do pet gostiju.

Foto:Shutterstock

I s obzirom na to da vam ove godine neće biti potrebno mnogo hrane, možemo da se posvetimo tome da ova skromna trpeza bude što lepše stilizovana. A mi vam savetujemo da na neke detalje obavezno obratite pažnju.

Vodite računa o prostoru

Kako bi vaš slavski ručak bio što ugodniji potrudite se da svojim najmilijima obezbedite dovoljno prostora za stolom kako bi uživali i mogli komotno da ručaju. 

Osim dovoljno prostora potrudite se i da ta prostorija, u kojoj ste organizovali slavski ručak, bude provetrena i osvežena. Zbog toga savetujemo i cveće, kao i mirisne sveće na stolu, ali ne previše kako mirisi ne bi smetali.

Udobne stolice

S obzirom na to da je sada manje gostiju, možete im obezbediti udobnost, te ako ste do sada koristili klupe ili bilo kakve stolice, sada možete trpezu upotpuniti udobnim stolicama.

Stolice možete dopuniti i mekanim podmetačima za stolice kako bi se vaš najuži krug slavskih zvanica osećao što ugodnije.

Foto:Shutterstock

Dekorišite sto u svom stilu

Došlo je vreme da svoju kreativnost dovedete do vrhunca i potpuno se rasplinete. Nabavite stolnjake i nadstolnjake koji će se uklopiti sa prostorijom u kojoj slavite, ali i sa vašim senzibilitetom. 

Osim ovih detalja možete ispod svakog tanjira staviti podmetače u istoj boji u kojoj je nadstolnjak. A onda možete dekorisati trpezu nekim cvetnim aranžmanom, lišćem, perlicama ili dekorativnim kamenčićima, šljokicama ili drugim dekorativnim materijalom. 

Možete dodati svećnjake, vaze ili neke vama zanimljive dekorativne posude.

Posuđe i escajg kao dekorativni detalji

U moru posuđa, sada možete odabrati neko koje će vam popraviti raspoloženje. To više ne moraju biti samo obični beli tanjiri, sada možete na sto postaviti i šareno posuđe. Isto je i sa priborom za ručavanje, koje sada može biti i u boji zlata

Obratite pažnju i na čaše koje mogu biti u boji vašeg posuđa ili potpuno odudarati. I ne zaboravite da nabavite čaše za određena pića. Obavezne su čaše za vino, rakiju, ali i za vodu. 

Foto:Shutterstock

Salvete kao poseban detalj trpeze

Salvete su ne samo obavezne na svakoj trpezi, već sada možete njima izvesti pravu malu čaroliju kojom ćete dati posebnu draž vašem malom kreativnom projektu.

Od salveta možete napraviti svojevrsni origami, ali im možete dodati i prsten koji će u kombinaciji s njima dati vašoj trpezi otmenost.

To bi bilo to, ali svakako ne zaboravite slavsku sveću za koju biste mogli nabaviti zanimljiv svećnjak, slavsko žito i kolač. 

Srećna slava!