Kako da što duže sačuvate namirnice izvan frižidera

Kako da što duže sačuvate namirnice izvan frižidera

Frižider nam nije uvek pri ruci, pa je važno snaći se bez njega i pravilno sačuvati namirnice, a da se one ne pokvare ili izgube na kvalitetu sa propadanjem vitamina.

Foto: Shutterstock

Da bi hrana koju čuvamo izvan frižidera zadržala svoja svojstva potrebno je čuvati je u određenim uslovima. Ukoliko namirnice čuvamo u suviše vlažnoj prostoriji vrlo lako i brzo može doći do truljenja.

Ako ih čuvamo u previše suvoj prostoriji, dolazi do isparavanja vode i njihovog sušenja. Treba voditi računa i o osvetljenosti prostorije. Svetlost dovodi do gubitka vitamina, posebno A i C, pa namirnice treba zaštititi od uticaja svetlosti.

U nastavku saznajte kako sačuvati namirnice izvan frižidera.

Sir

Foto: Pixabay

Sir spada u osetljive namirnice koje se lako kvare. Da bi ga i bez frižidera sačuvali potrebno je uviti ga u slanu navlaženu platnenu krpu koju tokom dana treba kvasiti više puta. Na ovaj način sir možemo sačuvati najviše dva dana.

Zeleno lisnato povrće

Foto: Pixabay

Zeleno lisnato povrće je veoma osetljivo i možemo ga sačuvati najviše jedan dan. Najbolje je uviti ga u hartiju koja će ga štititi od isparavanja i držati ga u hladovini.

Pasterizovano mleko, jogurt, pavlaka i maslac

Foto: Pixabay

Ove namirnice možemo održati u ispravnom stanju dva dana i to tako što sud u kojem se ove namirnice nalaze stavimo u drugi sud napunjen hladnom vodom. Vodu je neophodno menjati više puta dnevno kako bi se izbeglo zagrevanje.

Sveže meso

Foto: Pixabay

Sveže meso je najbolje držati u glinenom sudu, a njega potopiti u hladnu vodu. Tako se može održati najviše dva dana. Mleveno meso, ribu i iznutrice koji su mnogo osetljiviji, leti ne možemo sačuvati izvan frižidera. Treba znati da je zbog njihovog lakog i brzog kvarenja rizik veliki, pa se ne savetuje čuvanje, već ih treba odmah potrošiti.

Jaja

Foto: Pixabay

Jaja se mogu održati izvan frižidera dva ili tri dana, pod uslovom da su uvijena u hartiju i da se sklone u hladovinu, dalje od sunca ili izvora toplote.

Svež kupus

Foto: Pixabay

Svež kupus se u hladu može održati i nekoliko dana, ali je važno znati da na višoj temperaturi on značajno gubi vitamin C. Tako se, na primer, na 4˚C gubi 2,5% ovog vitamina, na 14°C više od 6%, a na 24°C gubitak vitamina C je preko 20%.

Bosiljak, peršun

Foto: Pixabay

Bosiljak, peršunovo lišće i drugo sveže bilje je najbolje držati u čaši vode i tako izbeći njegovo sušenje i gubljenje vitamina. Voda treba da bude sveža, zbog toga je češće menjajte.

Bobičasto voće

Foto: Pixabay

Bobičasto voće čuvano u poroznim posudama i u hladovini možemo sačuvati od kvarenja najviše jedan dan.

Zatvoreno za komentare.