Kako da sprečite zimu da vam uništi automobil

Kako da sprečite zimu da vam uništi automobil

Zaleđeni brisači mogu izazvati kvar, a neočišćen sneg na prednjem staklu može smanjiti vidljivost i ugroziti bezbednost u saobraćaju.

Foto: Shutterstock

Nikako se ne preporučuje polivanje stakala vrućom vodom jer toplo-hladni šok može oštetiti staklo i lak.

Stare čarape

Ukoliko postavite karton na vetrobransko staklo, ono se neće zalediti, a navlačenje starih čarapa na metlice brisača sprečiće njihovo zamrzavanje i lepljenje za staklo. Takođe, možete jednostavno i podići brisače, i tako sprečiti da zalede i zalepe se za staklo.

Skidanje leda brisačima i prskanjem vetrobrana, ne samo da nije previše efikasno već i izaziva štetu.

Ako su brisači koje želite pokrenuti zalepljeni ledom za staklo može doći do kvara elektromotora ili mehanizma. Struganjem po ledu brisači se oštećuju i kasnije prilikom brisanja ostavljaju tragove.

Napravite svoju tečnost za stakla

Da biste izbegli struganje stakla, kod kuće napravite tečnost za odleđivanje stakala koju samo pošpricate po ledu.

Foto: Shutterstock

Pomešajte u flaši litar alkohola, decilitar vode i jednu čajnu kašiku deterdženta za pranje sudova. Takođe, možete pomešati alkohol i vodu u odnosu 2:1.

Ne bacajte plastične kese

Foto: Shutterstock

Spoljni retrovizori se mogu zalediti kao i stakla. Kako ih ne biste strugali i rizikovali oštećenja, jednostavno obmotajte plastičnu kesu oko retrovizora i tako sprečite zamrzavanje.

Karton

Vrlo često možete videti kako vozači stavljaju karton na stakla tokom zime. Upravo to je odlično rešenje za sprečavanje zamrzavanja, pa tako ujutru nećete morati da stružete stakla.

Isto tako, možete koristiti i stari peškir ili ciradu. Osim što ćete olakšati sebi, smanjujete šanse da oštetite stakla strugalicom.

Šta ako ipak zaledi?

Ukoliko se nađete bez strugalice ili nekih od navedenih alternativa, a stakla su vam zaleđena, uzmite bankovnu karticu i ostružite stakla.

Zatvoreno za komentare.