Evo kako da znate da je hrana koju vam prodaju kao organsku - stvarno organska

Evo kako da znate da je hrana koju vam prodaju kao organsku – stvarno organska

Organska hrana koja je sve popularnija u svetu i kod nas polako dobija sve veći broj konzumenata. Kada se kaže organska hrana, obično se misli na neprskano voće i povrće, ali ona je mnogo više od toga.

Foto: Shutterstock

Evo nekoliko osnovnih činjenica koje bi trebalo znati o ovoj vrsti hrane.

1. Organska hrana podrazumeva ne samo biljnu, nego i životinjsku hranu.

2. Organska proizvodnja zahteva i posebno zemljište, koje mora da bude ekološki čisto i zdravo i da se na njemu ne upotrebljavaju nikakva hemijska sredstva. I okruženje mora da mu bude čisto, kako ga ne bi zagadilo.

3. Da bi kupci znali da li je proizvod koji im se prodaje kao organski, stvarno organski treba da obrate pažnju da li on ima nacionalni logo. Naime, organski proizvodi moraju da imaju na pakovanju nacionalni logo na kome ćiriličnim pismom piše "organski proizvod". Uz logo treba da stoji i broj koda sertifikacione kuće koja obavlja kontrolu i sertifikaciju.

Foto: Shutterstock

4. U zaštiti bilja ne smeju da se koriste hemikalije koje su uobičajene u konvencionalnoj proizvodnji. Umesto njih mogu da se upotebljavaju samo blagi preparati, uglavnom napravljeni na bazi bilja i bakra.

5. Organsko uzgajanje stoke podrazumeva prirodno odgajanje stoke koja se hrani organskom biljnom hranom, ne leči se antibioticima, niti joj se daju hormonska sredstva. Poznato je da se na farmama koje praktikuju konvencionalno uzgajanje stoke, životinjama daju hormoni od kojih se one brže tove.

Foto: Shutterstock

Zabrana njihovog korišćenja kod organske proizvodnje, čini da je ova hrana zdravija za čoveka. Isto važi i za biljnu hranu, jer ona osim što se ne prska, proizvodi se na čistom zemljištu.

6. Od organskih biljaka u Srbiji se najviše gaje žitarice, prvenstveno pšenica i kukuruz. Sledeće na listi je voće, najviše maline, jabuke i šljive. Gaji se malo povrća uglavnom krompira, pasulja, tikava i paradajza.

Zatvoreno za komentare.