Kako je nastao običaj brojanja ovaca pre spavanja

Kako je nastao običaj brojanja ovaca pre spavanja

Šta raditi kada nikako ne možete da zaspite, kada se prevrćete i nervirate sve do kasno u noć? Kako prenose španski mediji, ljudi su odvajkada taj problem rešavali na dobro poznati način – brojanjem ovaca.

Foto: Pexels

Prvi pisani podaci koji govore o brojanju ovaca pre spavanja datiraju sa početka XII veka. Tada nije bilo reči o terapeutskoj prirodi ove misaone aktivnosti, već o priči koja bi uspavala osobu koja je sluša.

U knjizi "Disciplina klerikalis", koju je napisao španski Jevrejin Pedro Alfonso de Ueska, može se, između ostalih, pronaći i priča o jednom kralju u čijoj je službi bio pripovedač koji je svake noći smišljao pet priča koje bi kralju pomagale da zaspi.

 Foto: Shutterstock

Pošto je patio od nesanice, monarh je svake večeri zahtevao sve dužu priču, pa se pripovedač dosetio da mu priča o jednom seljaku koji je kupio 2.000 ovaca i koji je na putu do kuće morao da pređe reku. U priči je seljak imao samo jedan mali brod na koji su mogle stati dve ovce, što je pružilo priliku pripovedaču da nabraja svaki prelazak čamčića sa ovcama.

Budući da je trebalo prevesti toliko ovaca, priča se odužila i kralj je pao u ruke boga sna, Morfeja, pre nego što je seljak sa svojim stadom bezbedno stigao kući.

Foto: Pexels

Navedeno delo De Ueske bilo je napisano na latinskom i sadržalo je 33 priče didaktičke prirode koje su poticale iz hrišćanskih, jevrejskih i muslimanskih usmenih izvora.

Dokaz uspeha ove knjige bila je činjenica da se priča o brojanju ovaca vremenom počela pripovedati u Italiji i u drugim zemljama u kojima su bile popularne priče za spavanje. Čak se i Servantes poigrao sa ovom pričom bez raspleta u romanu "Don Kihot", zamenivši ovce kozama.

Zatvoreno za komentare.