Zna se šta je na srpskoj trpezi nezaobilazno - bez mesa ne možemo ni da zamislimo valjani obrok, a ono roštiljsko uvek caruje! Ćevape i pljeskavice svi redom obožavamo, ali retko kad "potrefimo" dobar recept za iste!
Foto: Pixabay
No, nije tako teško napravite sočne ćevapčiće punog ukusa, kako to u prvi mah deluje, samo se treba držati nekih smernica.
Pre svega - zaboravite na ćevape od čistog svinjskog mesa, ono zapravo treba da bude u manjem procentu, a većinu mesa treba da čini junetina. Takođe, meso bi trebalo da bude masno, kako biste izbegli da vam na kraju truda ćevapi budu suvi.
Foto: Shutterstock
Naravno, najukusniji su oni koji se peku na grilu, ali kako većina nas nije u mogućnosti da ih tako svakodnevno pravi, zato u pomoć pozovite tiganj roštilj.
Ono što je važno jeste da ćevape pržite na umerenoj vatri i da ih stalno okrećete kako bi se jednako ispekli sa svih strana.
Dakle evo jednog od najboljih recepata za ukusne ćevapčiće koji mame i mirisom i ukusom. I imajte na umu napomenu - da sami možete da odlučiti koju ćete količinu kog mesa staviti, u svinjetinu i junetinu po volji možete dodati i ovčetinu ili jagnjetinu.
Sastojci
Foto: Shutterstock
- 800 grama junetine od vrata
- 200 grama svinjetina
- 50 ml vode
- kašičica soli
Foto: Pixabay
- malo bibera
- malo aleve paprike
- 3 čena belog luka dobro usitnjenog
Priprema:
U vodi prokuvajte beli luk, so, biber i alevu papriku. Kada se ova smesa ohladi, dodajte je u samleveno meso. Ključno je da ova smesa bude dobro "umešana", tačnije da je mešate oko pola sata.
Foto: Shutterstock
Potom dodajte jednu kašičicu sode bikarbone, a zatim opet sve jako i dobro izmešajte. Ostavite smesu da odstoji u frižideru nekoliko sati, a najbolje je da to bude preko noći.
Sutradan oblikujte ćevape, i pržite ih na način na koji smo objasnili.
Servirajte uz sitno seckan luk i prilog po želji!
Prijatno!