Ko bi mislio da smo odjednom postali nacija pekara? Ako su police u supermarketu prazne, ne očajavajte. Kako napraviti hleb bez kvasca ili brašna?
Foto: Shutterstock
Ako ste imali dovoljno sreće da kupite vrećicu bilo koje vrste brašna, ali niste sigurni kako napraviti hleb s njim, imamo jednostavne recepte za vas, čak i ako nemate kvasac, piše BBC.
Hleb sa sodom
Pravi, slasni hleb sa sodom je izvrstan. Ukus možete promeniti prilagođavajući raspon belog i integralnog brašna. Pospite nekoliko semenki po ovom hlebu.
Tanki hleb ili testo za picu
Možete ga za 15 minuta napraviti s običnim brašnom, chapati (čapati) brašnom, integralnim brašnom. Napunite ih i rolajte ili ih zamrznite i odmrznite u tosteru za doručak. Za testo za pice bez kvasca koristite brašno koje je samo "nadošlo" i spremno je za 30 minuta.
Naan hleb
Naan hleb možete napraviti s praškom za pecivo. Mekan je i stvarno ga je lako napraviti. Ako želite "kompletan paket", s laganim naanom kombinujte konzervisani kari umak od leće.
Foto: Shutterstock
Pogačice
Bez obzira volite li ih slatke ili ljute, pogačice ne zahtevaju kvasac ili krušno brašno. Pogačice od sira takođe su savršene za ručak ili možete napuniti tepsiju mirišljivim pogačicama poput voćne pite.
Krekeri
Nakon što napravite domaće krekere, zapitaćete se zašto ste ih ikada kupili. Oni su tako brzi i jednostavni, plus krajnje prilagodljivi. Lepo idu uz supu, ali neophodni su uz tanjir sira i čutnej umaka.
Nemate brašna uopšte?
Možete usitniti krompir koji izvrsno prati supe ili gulaše ili ukusan doručak s paradajzom na žaru, sppanaćem ili jajima. Roštilj od krompira je malo manje sočan, ali podjednako dobar.
Zamene za hleb:
Jorkširski puding
To nije hljb znamo, bilo da se radi o malim jorkširskim pudingima s čajem od matičnjaka ili u kombinaciji s malo običnog brašna kako bi mogli napraviti testo i ugoditi sebi. Oni se takođe sjajno zamrzavaju.
Foto: Shutterstock
Knedle
Ne morate imati kutiju s vrećicom mleka u ormaru da biste napravili knedle. Za njih se koristi brašno koje samo "nadođe" s malo maslaca i jogurta. Kuvajte vegetarijansku kašu ili klasični goveđi ragu.
Palačinke
Obično belo brašno, integralno brašno, brašno od heljde - za pravljenje brzih i jednostavnih palačinki može se koristiti gotovo sve. Napunite ih povrćem, sirom, pasuljem, ribom.
Kako napraviti svoje brašno
Ako imate obično brašno, dodajte 2 kašike praška za pecivo na svakih 150 grama običnog brašna. Prosejte je kako bi se prašak za pecivo ravnomerno rasporedio. Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.