Kako da kod kuće napravite savršeni Mek Donaldsov pomfrit

Kako da kod kuće napravite savršeni Mek Donaldsov pomfrit

Mekdonalds-ovi krompirići jesu ukusni, ali svi znamo i da su nezdravi. Zato je najbolje napraviti ih u svom domu, sa manje hemikalija, a pritom istog ukusa. Saznajte kako uz pomoć ledeno-vrućih šokova i vi možete da napravite neodoljive hrskave zlatno-smeđe krompiriće na kojima će vam pozavideti i najveći kulinarski majstori.

Foto: Shutterstock

"Ritual pripreme tih finih krompirića morate strogo da pratite", kaže u svojoj autobiografiji Rej Kroc, jedan od osnivača lanca Mekdonalds.

Kao rezultat ćete dobiti neodoljive hrskave zlatno-smeđe štapiće posute sa odgovarajućom količinom soli, čiji miris draži naše nozdrve, a hrskavi zvuk izaziva opake zazubice.

Dejvid Majers, ugledni kuvar i vlasnik restorana Comme Ca u Los Anđelesu i Las Vegasu podelio je sa svima svoj čudesni recept koji predstavlja žestoku konkurenciji krompirićima u Meku.

Foto: Pixabay

Majers otkriva da koristi crveni krompir po kome je i poznata američka savezna država Ajdaho. Budući da i najugledniji pariški restorani upravo taj krompir naručuju za svoj pomfrit, onda mora da je zaista dobar! Uz to, tu je još i francuska morska so i sveže ulje za prženje. To je sve što je potrebno za pripremu savršenstva od pomfrita!

U čemu je tajna spravljanja savršenog i konzistentnog pomfrita u Mekdonaldsovom stilu?

Kao prvo, izrezani krompir treba ostaviti najmanje dva sata u vodi nakon čega počinje njegova termička obrada tokom koje se iz krompirića izvlači višak skroba i osigurava hrskavi proizvod. Pored toga, Majers preporučuje kuvaru da se "naoruža" sa puno papirnih ubrusa.

Foto: Pixabay

Lepota Majersove kulinarske metode je u tome što krompiriće možete narezati uoči večere i držati ih u frižideru do poslednjeg trenutka kada ih treba ubaciti u vrelo ulje i potom odmah – poslužiti gostima koji će svi odreda – polizati prste! Tako ćete svakog puta da dobijete najukusnije pržene krompiriće iz vlastite kuhinje, dok će vam svi zavideti na kulinarskim veštinama.

Ako je verovati Dejvidu Majersu, savršeni pomfrit možete da napravite od sledećih sastojaka:

 - 6 crvenih krompira

 - ulje od kikirikija

 - morska so

Ogulite krompire i narežite ga na štapiće. Držite ih u vodi dva sata, sa tim što je potrebno promeniti vodu na sat vremena. Osušite krompir papirnim ubrusima.

Foto: Unsplash

Potom krompiriće ubacite u ulje (toliko da pokrije krompir) koje ste prethodno zagrejali u velikom loncu s teškim dnom, na 290 stepeni. Blanširajte krompir lagano oko dva minuta, a zatim ga izvadite na tepsiju obloženu papirnim ubrusima i rashladite u frižideru kako bi se zaustavio proces termičke obrade.

Nakon ledenog šoka, ohlađenu namirnicu ponovo ubacite u vruće ulje za prženje na temperaturi od 370 stepeni. Pržite krompiriće 3-4 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju i postanu neodoljivo hrskavi. Potom ih posolite, a ako volite posnije krumpiriće, upotrebite papirne ubruse koji će upiti suvišnu masnoću. Poslužite odmah.

Prijatno!

Zatvoreno za komentare.