Nemci imaju čak 13 fraza da kažu "volim te"! 🇩🇪

Nemci imaju čak 13 fraza da kažu „volim te“! 🇩🇪

Za iskazivanje ljubavi obično se koriste najjedostavnije reči "volim te", a ono što je najbitnije jeste da ih izgovarate iskreno i od srca. Ovaj izraz je značajan, prisan i ne govori se baš svima. Evo kako Nemci izjavljuju ljubav!

Foto: Shutterstock

Postoje ljudi koji jednostavno ne mogu da verbalizuju svoja osećanja. Zbog toga je dobar predlog da voljenoj osobi napišete da je volite i to na nekoliko svetskih jezika.

Ono što je interesantna činjenica jeste da, iako nemački jezik zvuči poprilično grubo, on ima čak 13 fraza kojim nekome možete reći da ga volite, a sve u zavisnosti od toga u kojoj regiji nemačke živite.

U regiji Šlesvig-Holstin kaže se:"Ik hou fan dei"; u Donjoj Saksoniji:"Ich liebe dich" i "Ik heb di leev", Brandenburg:"Ick liebe dir", u Severnoj Rajni-Vestfaliji: "Isch han disch jaan", u Rajnlend-Palatinati:"Isch leev disch", u regiji Hase:"Isch habb disch libb", u regiji Saksonija:"Isch liebdsch", u Sarlandu:"Isch hann dich lieb"; Bavarci imaju dva izraza:"Du gfallsd mer fai" i "I mog di", a u regiji Baden-Vurtemberg:"Lieb hann i di".

Ukoliko ipak želite svom voljenom reći kako ga volite na nekoliko stranih jezika, evo kako to možete učiniti: I love you (engleski), Te dua (albanski), Ana behibak (arapski), Ya tabe kahayu (beloruski), Ami tomake bhalobashi (bengalski), Običam te (bugarski), Soro lahn nhee ah (kambodžanski), T'estimo (katalonski), Ngai Oi Ngi (kineski), Miluji te (češki), Jeg Elsker Dig (danski), Mahal kita (filipinski), Minä rakastan sinua (finski), Je t'aime, Je t'adore (francuski), S'agapo (grčki), Aloha wau ia `oe (havajski), Saya cinta padamu (indonezijski), Ti amo (italijanski), Bahibak (libanonski), Te sakam (makedonski), Ljubim te (slovenski), Ya tebe kahayu (ukrajinski), Te quiero/Te amo (španski) i Seni Seviyorum (turski).