Kako obrisati prašinu sa televizora - čime i na koji način

Šta nikada ne treba da radite kada brišete prašinu sa TV ekrana

Prašina se na ekranu televizora skuplja mnogo brže nego na drugim komadima nameštaja u kući i to zbog statičkog elektriciteta koji se stvara na njemu. Prašina se lakše i primećuje, naročito kada je aparat isključen ili danju kada na njega pada sunčeva svetlost. Zato bi trebalo i da se češće uklanja.

Foto: Shutterstock

Onome ko to ne radi može se suvišnim učiniti i samo pitanje, kako obrisati tu prašinu. Ipak, pitanje nije bez osnova i svi oni koji to rade i sami se zapitaju da li je način na koji to čine dobar i kako je i čime zapravo najbolje očistiti ekran televizora.

Za čišćenje je najbolje koristiti mikrofiber krpicu, odnosno magičnu krpu, kako je obično zovemo i upotrebljavati je samo za ovu svrhu i ne čistiti njome i druge delove nameštaja. Naročito ne kuhinjske elemente na kojima se uvek nađe i makar malo masnoće.

Preporučljivo je televizor pre čišćenja isključiti iz napajanja strujom. Tim pre, što se tako lakše vidi prašina i eventualni otisci prstiju na ekranu.

Foto: Pixabay

Kada je reč o sredstvu za čišćenje, osim specijalizovanih hemijskih sredstava za ovu namenu, za uklanjanje prašine sa TV ekrana odlično može da posluži mešavina vode, bolje destilovane nego obične, i alkoholnog sirćeta. Mešaju se u razmeri jedan prema jedan. Magična krpa se umoči u ovu smesu, dobro ocedi i njome se blago prebriše ekran.

Ako baš i ne koristite magičnu nego neku drugu krpu za brisanje, veoma je važno da ona ne bude abrazivna, tj. gruba, kako ne bi oštetila ekran. Takvi su recimo peškiri, pa njih ne bi valjalo upotrebljavati za ovu svrhu.

Foto: Shutterstock

Sledeća stvar koju treba izbegavati jeste da se sredstvo za čišćenje, svejedno da li je reč o namenskom sredstvu ili malopre pomenutoj mešavini vode i sirćeta, prska direktno na ekran pa onda briše krpom. Pravilno je nakvasiti krpu, dobro je ocediti i onda brisati prašinu.