kako očistiti zelene ruke od oraha prirodnim putem

Kako ukloniti tragove na rukama od ljuštenja oraha

Vreme je branja oraha, a ova biljka je po ljudsko zdravlje korisna na mnogo načina. Jezgro oraha sadrži 65 odsto kvalitetnog ulja, 15 odsto belančevina, a ostatak čine ugljeni hidrati, kalijum, magnezijum, vitamini B i C, te gvožđe.

Foto: Shutterstock

Orah čisti krv, a pomaže i u lečenju čira na želucu, plućnih bolesti, problema sa vidom. Takođe pomaže i kod kožnih bolesti, kao što su ekcemi ili inficirane rane, gde se koristi u vidu kupki ili obloga.

Oni koji imaju orahe ili ih beru pitaju se kako da izbegnu čuvenu prljavštinu po rukama, koju ljuštenje oraha neminovno izaziva.

Dva su načina za to, jedan je da prilikom ljuštenja koriste zaštitne rukavice, a drugi da se obojena koža namaže sokom od limuna i to čim se boja pojavi, jer što se duže čeka, boje od kore oraha se sve teže rešiti. Zaprljanu kožu potom treba posuti solju, ostaviti malo da odstoji i deluje, a zatim blago sunđerom obrisati kožu i potom je oprati mlakom vodom i sapunom.

Foto: Shutterstock

Prljavština, naročito ako je duže stajala, neće se ukloniti samo jednim tretmanom već je navedeni postupak neophodno ponoviti više puta, dok se mrlje skroz ne uklone.

Osim soka od limuna može se koristiti i sirće i to na isti način. Postoji mogućnost da posle svih ovih tretmana, naročito kod osoba koje imaju osetljivu kožu, koža bude iziritirana pa bi je valjalo namazati kremom.

Foto: Pexels

Inače, jezgra jednog oraha teška je pet do osam grama, a smatra se da su bolji orasi sa svetlijom jezgrom. Najviše oraha ima na prostoru između Himalaja i Sibira, a u Evropi se orasi najviše gaje u Francuskoj, Italiji i Grčkoj.