Kako odabrati savršenu lubenicu?

Kako odabrati savršenu lubenicu?

Iako na prvu sve izgledaju isto, pravim znalcima ne može se dogoditi da se kući vrate s nezrelom lubenicom. Lubenica je voće čija je kupovina pravi rulet.

Foto: Shutterstock

Spolja sve izgledaju vrlo slično, ali ne možete znati šta vas čeka unutra. Ipak, postoje trikovi kako sa sigurnoću odabrati zrelu i ukusnu lubenicu u prodavnici.

Gledajte pruge

Boja lubenice može ukazati ​​na zrelost ploda. Trebali biste da odaberete lubenicu koja ima jak, konzistentan prugasti uzorak na kori.

Zelene pruge trebaju biti tamnozelene, dok blede trebaju biti kremaste, svetložute boje. Ako je kora vrlo sjajna, lubenica verovatno nije dovoljno zrela.

Foto: Shutterstock

Proverite mesto rasta

Jedan od najvažnijih pokazatelja zrelosti lubenice jeste boja na mestu gde lubenica raste. To je mesto na kom je lubenica “sedela” dok je rasla.

Po pravilu, zrela lubenica ima kremastu, žutu boju, dok nedovoljno zrele lubenice imaju belu ili svetložutu boju.

Kucnite je

Lubenicu nekoliko puta nežno udarite ili kucnite i spolušajte zvuk koji ona proizvodi. Ako zvuči duboko i šuplje, znači da ima više vode i da je zrela. U suprotnom, znači da je kora debela i gusta i plod još nije sazreo do kraja.

Foto: Shutterstock

Birajte najtežu

Podignite svaku lubenicu dok ne pronađete onu koja je najteža. Kada se lubenica podigne, trebala bi biti teža nego što izgleda. Što je lubenica teža, to ima više vode i slađa je, piše Real Simple.

Gledajte oblik

Birajte lubenice koje su okrugle, a ne one koje su ovalne. Okrugle lubenice su slađe, dok su ovalne često pune vode i bezukusne. Takođe obratite pažnju na neobične kvrge na lubenici. Ako ima kvrge, neće biti ukusna.