Kako pomoći u slučaju gušenja hranom ili sitnim predmetima

Kako pomoći u slučaju gušenja hranom ili sitnim predmetima

Svakome može da se desi da dođe u situaciju da se guši ili pak da pomogne osobi koja se guši. Do gušenja najčešće dovodi upadanje nesažvakane hrane u grlo, a kod dece, osim hrane, problem mogu da izazovu i sitni predmeti koje mališani svojom ili nepažnjom odraslih koji ih čuvaju, strpaju u usta i počnu da gutaju.

Foto: Shutterstock

Kod odraslih ljudi do zapadanja nesažvakane hrane u najvećem broju slučajeva dolazi zbog brzog jedenja, pričanja ili smejanja za vreme jela, a ovim uzrocima se kod dece pridružuje i hodanje ili trčanje sa zalogajem u ustima.

Gušenje hranom može da dovede do prestanka disanja i gubitka svesti, što može i fatalno da se završi. Zato je prva pomoć u ovom slučaju više nego neophodna i veoma je važno uraditi je ispravno.

Osobu kojoj je zapala hrana ili sitan predmet, prvo treba podsticati da kašlje, kako bi na taj način izbacila strano telo. Ukoliko to ne pomogne, osobu koja se guši treba udariti dlanom pet puta po leđima između plećki.

 Foto: Shutterstock

Ako pak i ovo ne pomogne rade se tzv. abdominalni potisci. Izvode se tako što se palcem jedne ruke pritisne područje želuca, između grudne kosti i pupka, zatim se druga šaka obavije preko šake sa prislonjenim palcem i jako pritiska ka stomaku nagore. Ako prvi pokušaj ne pomogne, postupak treba ponoviti. 

Može se primeniti i čuveni Hajmlihov zahvat. Izvodi se tako što se stane iza osobe koja se guši, jedna šaka se stisne u pesnicu i stavi na stomak, između grudne kosti i pupka, zatim se obuhvati drugom šakom i brzim pokretima prema sebi i naviše, pokuša izbaciti strano telo iz dušnika.

Foto: Shutterstock

Ovaj zahvat je decenijama bio neprikosnovena metoda u slučaju gušenja stranim predmetima. Smislio ga je pre 44 godine američki hirurg Henri Hajmlih i njime spasio hiljade života.

Zanimljivo je da ga on nije ni na kome isprobao sve do pre dve godine, kada je u centru za stare u Sinsinatiju gde je i sam živeo, jednoj baki koja se gušila hranom, svojom metodom pomogao da iz grla izbaci zapali komad mesa. Imao je tada 96 godina.