Kako prepoznati kratkovidost i šta karakteriše dalekovidost

Kako prepoznati kratkovidost i šta karakteriše dalekovidost

Kratkovidost i dalekovidost su najčešće anomalije vida. Malo je ljudi koji se tokom života ne suoče sa jednom od njih.

Foto: Shutterstock

Kratkovidost

Kratkovidost karakteriše to što se objekti udaljeni od oka ne vide jasno za razliku od onih koji su blizu i vide se odlično. Kratkovidost je često nasledna, pa ukoliko su oba roditelja kratkovida, velika je verovatnoća da će i dete takođe biti kratkovido.

Osim genetske predispozicije, nastanku kratkovidosti doprinosi i to šta radimo i kako gledamo, pa su veće šanse za pojavljivanje ove anomalije kod osoba koje puno rade za kompjuterom, čitaju i uopšte su pronuđene da gledaju na blizinu.

Foto: Shutterstock

Na kratkovidost se može posumnjati ukoliko osoba napreže oči dok gleda, oči joj se umaraju pri gledanju na daljinu, ima potrebu da čkilji odnosno delimično zatvara oči, kako bi bolje videla.

Nekada je od silnog naprezanja očiju zaboli i glava. Kratkovidim osobama je teže da voze, što je naročito izraženo noću, tzv. noćna kratkovidost.

Zavisno od visine dioptrije, kratkovidost se koriguje nošenjem naočara, kontaktnih sočiva, laserskom operacijom kod određene kratkovidosti i ugradnjom specijalnih veštačkih sočiva.

Foto: Shutterstock

Dalekovidost

Za razliku od kratkovidih osoba, dalekovide osobe prilično jasno vide udaljene objekte ali slabije vide predmete koji su im blizu.

Kod mladih osoba se simptomi dalekovidosti skoro i ne primećuju. One naprezanjem očnog mišića nadoknađuju dioptriju, ali kada uđu u četvrtu deceniju života to više nije moguće pa moraju da nose naočare za daljinu i blizinu.

Tada dalekovidost prate bolovi u očima i oko njih, zatim glavobolja, a dalekovida osoba se zamara pri čitanju. Vid je mutan na blizinu dok su slike predmeta koji su u daljini duple.

Foto: Pixabay

Kod osoba starijih od 45 godina tzv. staračka dalekovidost smatra se za normalno fiziološko stanje kod osoba koje su do tada normalno videle.

Kada je reč o ispravljanju anomalije i ovde se to postiže nošenjem naočara ili kontaktnih sočiva, zatim laserskom operacijom ili ugradnjom specijalnih veštačkih sočiva u oči. 

Zatvoreno za komentare.