Kako spasiti presoljeni ručak

Kako spasiti presoljeni ručak

Malo koje jelo je ukusno bez prethodnog dodavanja soli. Međutim, u tom procesu soljenja, dešava se da preterate, pa obrok koji ste planirali da pojedete često završi u kanti za đubre. Na sreću, postoje trikovi koji "popravljaju" preslano jelo.

Najlakše je isprati namirnice, na primer povrće kuvano na pari u preslanoj vodi ili meso koje je predugo stajalo u slanoj marinadi. Ali kada je jelo već pripremljeno, na raspolaganju su vam druge tehnike.

Ako su supa ili gulaš suviše slani, dodajte malo vode ili kokosovog mleka. Kad to nije moguće, jer će jelo biti suviše tečno, dodajte krompir isečen na manje komade. Za ovu svrhu može poslužiti i pirinač ili malo brašna, ključ je u skrobu koji upija so.

U šerpu čorbe dodajte malo neutralne pavlake ili pomešajte kiselu pavlaku i jogurt pa ubacite na kraju kuvanja ili pre služenja. Nekad je dobar izbor malo limunovog soka čija bi kiselina trebalo da neutrališe preterano slan ukus. Ako nemate limuna, dodajte malo blagog sirćeta.

U iste svrhe mogu da posluže šećer ili med, ali ne preterujte, jer možete da postignete kontra efekat. Sigurna opcija je da na kašičicu stavite malo šećera, držite je nekoliko minuta na pari iznad šerpe, ali bez sipanja u jelo.

Ako ste kupili preslanu slaninu, pršutu ili šunku, pokrijte ih mokrom krpom koja bi trebalo da upije bar deo soli. Rešenje za preslane šnicle je sos blagog ukusa.

Zatvoreno za komentare.