Trikovi pomoću kojih ćete uštedeti gorivo

Trikovi pomoću kojih ćete uštedeti gorivo

Vozači u Srbiji u proseku pređu oko 12.000 kilometara godišnje i svi se trude da potroše što manje novca na gorivo - ali malo ko zna za prave savete, cake i trikove pomoću kojih možete osetno da smanjite količinu novca koju dajete na gorivo.

Photo: Pexels

Uz ovih pet saveta svako može da se vozi jeftinije, a prema nekim procenama možete da uštedite oko 1.000 dinara mesečno.

Isključite klimu

Photo: Pexels

Nažalost, ovo nije mit - klima zaista jede gorivo. Klima-uređaji u automobilima funkcionišu tako što motor automobila preko prenosnog kaiša pokreće kompresor klime, što zvuči jako konfuzno i komlikovano, ali u suštini znači da je motor dodatno opterećen i samim time, troši više goriva.

Što je napolju toplije, to klima troši više goriva, pa bi zato dobra ideja bila da je ponekad isključite ili da je makar ne držite non-stop uključenu.

Prema istraživanju Švajcarske kancelarije za životnu sredinu, klima-uređaj na godišnjem nivou povećava potrošnju za 5,4 odsto.

S druge strane, jako visoke temerature u kolima mogu da budu faktor rizika, pa ne treba u potpunosti izbegavati klimu, ali pokušajte da je koristite što umerenije.

Lagano sa gasom

Photo: Pexels

Prvo i osnovno pravilo uštede goriva jeste - samo polako. Ne mislimo bukvalno da vozite polako, već da ubrzavate postepeno i lagano, jer je upravo kod ubrzanja najveća potrošnja goriva, jer tada motor guta oko tri, četiri puta više nego obično.

Rešenje je da se naviknete da vozite ekonomično, što podrazumeva ravnomerno ubrzavanje sa optimalnim brojem obrtaja.

Kada je ovaj broj previše nizak, auto se "guši", a kada je previše visok, onda bukvalno jede gorivo.

Zbog toga bi trebalo dobro da poznajete svoj auto i da naviknete da ništa ne radite naglo. To podrazumeva i nagla kočenjam koja takođe povećavaju potrošnju, pa bi idealno bilo da, kad god je to moguće, kočite motorom.

Kartica za sniženje

Photo: Pixabay

Mnoge benzinske pumpe danas nude razne pogodnosti samo je, kao i sa svim ostalim popustima, bitno obratiti pažnju.

Kartice za popuste su sve popularnije širom sveta, pa tako na pumpama danas možete veoma lako da nabavite njihovu karticu koja vam donosi popuste po litru goriva (u zavisnosti od toga koje gorivo koristite).

Pored toga, kartica donosi i brojne druge pogodnosti i popuste koji na godišnjem nivou mogu i te kako da se nakupe i da znače.

Držite se hladovine

Photo: Pexels

Gorivo je tečnost (očigledno) i kao takvo može lako da ispari na visokim temperaturama.

Da bi se to desilo, potrebno je da ima dotok vazduha - što u idealnom slučaju neće imati, ali budući da kod mnogih automobila poklopac od rezervoara ne naleže baš idealno, nije retkost da ima vazduha.

Tada je jako važno da automobil ne bude ostavljen na jakom suncu, jer će visoke temperature ubrzati isparavanje. Najbolje bi bilo da imate garažu, ali kako mnogi nemaju taj luksuz, makar se postarajte da auto bude uparkiran u hladovini.

Proverite gume

Photo: Pixabay

Prema nekim procenama, gume koje imaju slab pritisak mogu da povećaju potrošnju goriva i do 15 odsto!

Do toga dolazi jer neadekvatno napumpane gume povećavaju otpor kotrljanja, zbog čega onda motor mora dodatno da se angažuje i automatski raste potrošnja. Pritisak guma se najbolje proverava kad su one hladne, a to ćete najlakše uraditi odmah ujutro.

Zanimljivo je da ćete isti efekat veće potrošnje goriva imati i ukoliko leti koristite zimske gume.

Zatvoreno za komentare.