Kakvu hranu treba da jedu osobe sa suvom kožom

Kakvu hranu treba da jedu osobe sa suvom kožom

Nije prijatno ni kada je koža previše suva ali ni kada je premasna. Suva koža se peruta, a ako se na neki način ne tretira može i da svrbi, naročito ako je ekstremno suva, kada zna i da zateže, pa čak i da ispuca. Koža je najčešće suva na šakama, laktovima i kolenima ali može da bude suva i koža na licu.

Foto: Shutterstock

Osim kozmetičkih tretmana, tj. mazanja kože kremama za suvu kožu, i odgovarajuća ishrana može da pomogne u borbi sa suvom kožom. Pošto suva koža ukazuje na nedostatak masnoća, osobe koje imaju ovu vrstu kožu trebalo bi da jedu masne sireve, zatim mleko, ribu, pileće i ćureće meso.

Sve vrste voća prijaju suvoj koži a naročito mandarine, što je sada olakšavajuće budući da one polako pristižu na naše menije.

Grejpfurt je dobro unositi u obliku soka a kada je o povrću reč posebno se preporučuju kupus, peršun, blitva, spanać i zelena salata te šargarepa. Ove osobe bi više nego ostale trebalo da vode računa o unosu dovoljno vode, u prevodu barem dva litra dnevno.

Foto: Pixabay

Potpuno drugačija ishrana se preporučuje osobama sa masnom kožom. One bi naročito valjalo da izbegavaju hranu koja sadrži dosta masnoća ali i onu sa visokim sadržajem šećera.

Ipak nije svaki šećer za potpuno izbegavanje. Jeste samo beli, dok smeđi rafinisani šećer mogu da uzimaju.

Foto: Pixabay

Vrste mesa koje se njima najviše preporučuju su riba i teletina, zatim sve vrste svežih sireva kao i povrća, svežeg i kuvanog. Bitno je da njihova ishrana sadrži što manje soli.

Od voća, prednost bi trebalo da daju bananama. Za osobe sa masnom kožom je veoma važno i kakva pića konzumiraju pa bi trebalo da sasvim izbegavaju alkoholna pića kao i gazirane napitke. 

Zatvoreno za komentare.