Kinezi zabranili šetanje pasa u parkovima

Kinezi zabranili šetanje pasa u parkovima

U kineskom gradu Venšanu, na jugozapadu ove zemlje, vlasti su zabranile šetanje pasa tokom dana i uvele im zabranu pristupa parkovima, šoping centrima, sportskim terenima i drugim javnim mestima. 

Foto: Shutterstock

Kako piše Asošijeted pres, a prenose druge agencije, ovaj propis je grad Venšan, koji se inače nalazi na jugozapadu Kine, u provinciji Junan, objavio 29. oktobra i ocenjen je kao najrestriktivniji u zemlji u kojoj je posedovanje pasa dugo bilo predmet strogih regulativa.

Ranije se, za vreme komunista i kineskog utemeljivača komunizma Mao Cedunga, imati kućne ljubimce smatralo buržoaskom navikom i buržoaskom sklonošću. Međutim, proteklih decenija kada su Kinezi postali imućniji, a njihove porodice manje, zbog zabrane rađanja više od jednog deteta, opet je oživeo trend držanja pasa i drugih životinja kao kućnih ljubimaca.

Foto: Pexels

Mnogi kineski gradovi još imaju propise o tome, koliki psi mogu da se drže na njihovom području, pa je tako glavni grad Peking, zabranio da se veliki psi drže u centru grada.

Najnovija zabrana u Venšanu je za sada najstrožija poznata, pošto je njome propisano da psi napolju mogu da budu samo pre 7 sati ujutru i uveče, bolje reći noću, posle 22 sata. Propisano je takođe da pse napolje ne mogu izvoditi deca već samo odrasle osobe, pri čemu povodac na kome se pas vodi ne sme biti duži od jednog metra.

Foto: Shutterstock

Naši propisi o držanju pasa su mnogo blaži pa se vremensko ograničenje slobode kretanja pasa napolju uglavnom odnosi na kretanje bez povoca, oko škola ili kada je reč o opasnim psima.

Međutim, svakodnevno smo svedoci da se ovi propisi masovno krše i da i u po bela dana može da se sretne pas bez povoca, pa i onaj opasni na trotoaru, ispred zgrade, jednom rečju svugde.